Viking - Stabæk. Tord Salte med innlegg. Foto: Tore Fjermestad

Før kampen: Hinna - Viking

Torsdag kveld serveres "slaget om bydelen", foran det som trolig blir et rekordstort hjemmepublikum på Hinna stadion. (Foto: Tore Fjermestad)

Det er i underkant av 500 meter fra midtsirkelen på SR-Bank Arena til midtsirkelen på Wintershallbanen, hvor Hinna spiller sine hjemmekamper. Man går av på samme busstopp og togstopp skal man besøke de to klubbene. Og akkurat der hvor kveldens kamp skal spilles lå det tidligere en grusbane som i mange år ble brukt til parkeringsplass i forbindelse med Viking sine hjemmekamper.

Det er med andre ord et svært så lokalt lokaloppgjør som spilles i kveld. Det første i historiene mellom de to klubbene. Og endelig, etter 15 år som naboer, skal vi få vite hvem som er best i bydelen over en enkeltkamp: Hinna, som har vært der i over hundre år? Eller de mørkeblå tilflytterne fra Eiganes?

Svaret får vi fra klokken 18.00 og utover.

Vil langt i cupen

Viking tok seg greit videre fra 1. runde i NM. Selv om Frøyland imponerte, hadde noen skumle avslutninger som Erik Arnebrott måtte avverge, scoret kampens første mål og ledet til pause, ble nivåforskjellen tydelig utover i andre omgang.

Scoringer av Zymer Bytyqi (2) og Kristian Thorstvedt sørget til slutt for at det endte 3-1 til de mørkeblå foran over tusen tilskuere.

Zymer Bytyqi scoret to mål og var involvert i det tredje da Viking slo Frøyland i 1. runde av NM.
Zymer Bytyqi scoret to mål og var involvert i det tredje da Viking slo Frøyland i 1. runde av NM.

Nå er det altså klart for hinder nummer to på veien mot Ullevaal. Det var her det stoppet i fjor – borte mot Bryne...

I år er det et annet lag kledd i rødt som skal gjøre sitt ytterste for å ødelegge for "storebror". Et lag som må tas på alvor skal det bli avansement.

Viking må klare seg uten Kristian Thorstvedt og Erik Arnebrott, som begge spilte mot Frøyland. De har reist til Polen hvor de skal spille U20-VM de neste ukene.

Tommy Høiland blir heller ikke med, da han har blitt syk. I tillegg er langtidsskadde Axel Óskar Andrésson og Runar Hove utilgjengelige. Det samme gjelder Johnny Furdal, som riktignok er nærmere å bli spilleklar enn de to midtstopperne.

Grunnet den lange pausen Viking nå går inn i (spiller ikke seriekamp igjen før 16. juni) kommer man ikke til å stille med noe "reseverlag" mot Hinna. Spillere som starter cupkampen får nemlig ikke mulighet til å spille for Viking 2 før neste A-lagskamp, noe som betyr at de man ønsker skal få spilletid på rekruttlaget de kommende ukene ikke vil være i startelleveren i kveld.

I tillegg har man et sterkt ønske om å komme langt i cupen i år, noe man ikke har gjort siden 2015. Derfor tar man ingen sjanser mot laget som har vunnet alle sine kamper denne sesongen.

Naboen

Rødtrøyene, som trenes av Richard Bjerga, og har Erik Johannessen, norgesmester og seks ganger seriemester med Viking, som keepertrener, spiller til daglig i fjerdedivisjon. Der er de ansett som en av opprykksfavorittene denne sesongen, noe de også har sett ut som hittil.

På sine seks første seriekamper har de full pott – 18 poeng – og tar vi med NM-kvalifiseringen og 1. runde i cupen, står Hinna med ni av ni seire i tellende kamper dette året.

Laget fra andre siden av Boganesveien virker med andre ord å være i god form før kveldens NM-oppgjør.

De imponerte også mange da de foran om lag 600 tilskuere slo ut Sola i 1. runde av NM, et lag som spiller to divisjoner over. Og nå er de på jakt etter en enda større skalp.

I spillertroppen finner vi en mann ved navn Makhtar Thioune, som vi alle kjenner godt fra tiden i mørkeblått. Han kom til Hinna fra Vidar før sesongen, og har eliteserieerfaring i bøtter og spann fra både Molde og Viking.

Eliteserieerfaring finner vi også hos Harald Vindenes. Den tidligere Sandnes Ulf-spilleren har blant annet møtt Viking to ganger tidligere,  i Tippeligaen tilbake i 2012.

En annen spiller med fortid i Viking, er Mikal Mæle. Han var i klubben for et tiår siden, og spilte blant annet NM-finale for juniorene i 2008 sammen med Tommy Høiland.

Håper på publikumsrekord

Da Viking møtte Vaulen, et annet lag som ikke holder til så langt unna, i 2013, møtte rett i overkant av 500 tilskuere opp. Hinna håper på så mange som 2000, noe som vil si publikumsrekord.

Det har blitt satt opp en midlertidig tribune, som sender tankene tilbake til UEFA-cup-kveldene på Stavanger stadion, og folk i og rundt bydelsklubben har jobbet på spreng for å sørge for at rammen rundt denne historiske kampen blir så fin som mulig.

Hvor mange som kommer, gjenstår å se. Men det anbefales uansett å kjøpe billetter på forhånd og være ute i god tid.

Se opp for

Cairo Lima (nr. 23) og Mikal Mæle (nr. 10)

Slik startet Hinna forrige kamp

Lars Moe Billington – Torodd Eriksen Fitjar, Harald Vindenes, Fredrik Fossmark, Sondre Søberg Risa – Adam Dahl Assad, Mikal Mæle, Makhtar Thioune – Alf Jakob Aano, Erik Engebretsen, Cairo Lima

Fem siste Hinna
Hinna - Voll 3-0
Vidar 2 - Hinna 0-4
Hinna - Hana 4-2
Hinna - Sola 2-0 (NM)
Hundvåg - Hinna 1-5
 
Fem siste Viking
Molde - Viking 5-1
Viking - Stabæk 3-0
Strømsgodset - Viking 0-0
Viking - Vålerenga 1-1
Frøyland - Viking 1-3 (NM)
 
Flest scoringer Hinna (serie og NM)
6 – Erik Engebretsen
5 – Makhtar Thioune og Mikal Mæle
4 – Fredrik Fossmark og Cairo Lima
 
Flest scoringer Viking (serie og NM)
5 – Kristian Thorstvedt
4 – Zymer Bytyqi og Tommy Høiland
2 – Ylldren Ibrahimaj
 
Kortstokken Hinna (serie og NM)
4 gule – Makhtar Thioune og Mikal Mæle
2 gule – Adam Dahl Assad og Sondre Søberg Risa
1 gult – 6 spillere
 
Kortstokken Viking (serie og NM)
4 gule – Zlatko Tripic
1 rødt – Usman Sale
3 gule – Tommy Høiland
 

Kom på kamp

Avspark: 18.00
Sted: Wintershallbanen, Hinna
Transport: Ta buss eller tog og gå av samme sted du normalt går av når det er Viking-kamp
 
 

Mest Lest

 

 

Annonse fra Eliteserien: