Før kampen: Haugesund - Viking

18 års ventetid er over. Endelig er vi tilbake på Ullevaal for å kjempe om Kongepokalen igjen

Cupfinalen har avspark klokken 13.15, og kan ses på NRK 2 fra klokken 12.25 og på NRK 1 fra 13.05. Skal du på kampen, kan du finne nyttig informasjon ved å klikke deg inn på saken under. 

Viking é tebage

Nesten 20 år har gått siden Viking-supportere sist kunne spasere opp langs Sognsveien på vei til Ullevaal for å støtte laget sitt i en cupfinale.

Som ampuller ladet med ren energi, har fly, tog og biler fulle med supportere blitt sprøytet inn i hovedstaden de siste dagene, og det kulminerte da Oslos storstue, Spektrum, ble gjort om til en by i byen, et lite Stavanger i Oslo, lørdag kveld.

Med allsang fra start til slutt, besøk av Benny, Bjarne og spillerne, og med en nydelig avslutning på det hele da alle var med og sang Ein blåe dag sammen med Froddien, ble det et magisk cupfinaleshow. 

Forhåpentligvis har folk hatt det kjekt. Slik har det i hvert fall sett ut.

Nå er det på tide å skru over på kampmodus.

Vær tidlig ute!

Klokken 13.15 sparkes cupfinalen i gang. Da er nok nervene i spenn hos de fleste. Vi anbefaler folk å være tidlig ute, da det er mange som skal fraktes fra sentrum og bort til Ullevaal og ting vil ta tid.

I tillegg har nok de fleste fått med seg at det har snødd en god del i løpet av natten. Det gjør også at man må beregne god tid.

Finn ut på forhånd hvilken inngang du skal bruke, hvilket transportmiddel som passer deg best og når du bør komme deg av gårde for å være på plass på Ullevaal tidsnok.

kart_mal

Vi ber folk om å være på plassene sine senest klokken 12.30 – altså 45 minutter før avspark. Da er det Viking som får oppmerksomheten, og det vil bli gjort intervjuer på gressmatten foran supporterne.

Ein blåe dag synges før spillerne kommer ut for å varme opp, og da ønsker vi å ha den mørkeblå veggen klar. Og det skal synges slik at all måkeskrik overdøves!

Det blir også tifo på tribunen når det nærmer seg kampstart. Noe som blir utrolig kult, og som vi håper folk tar hensyn til.

OBS! Kle dere godt, man skal tross alt tilbringe en del timer på arenaen. 

været

Flott punktum på et strålende comeback

2019 har vært et år med mange oppturer. Fra å ha blitt spådd en sesong i bunn av tabellen av de fleste forståsegpåere, har Viking slått hardt tilbake og tatt en 5. plass i serien. Og samtidig spilt seg frem til cupfinalen.

Nå kan comebacksesongen krones med en Kongepokal.

For mange av spillerne blir dette kanskje den største kampen de spiller. For flere er dette sjansen til å skrive seg inn i en allerede stolt klubbhistorie. For noen er dette den store scenen de drømte om å spille på da de var smågutter og løp rundt på Lassa, Lura, Bryne og i Lyngdal.

I dag får de muligheten. Og de gleder seg til å ta fatt på den.

I garderoben før siste serierunde i fjor, den utsolgte kampen hjemme mot Kongsvinger, den som var helt avgjørende for om det skulle bli direkte opprykk eller ei, sa Bjarne Berntsen til spillerne at de skulle gå ut og kose seg.

Det kan han gjøre også før han sender dem ut for å spille cupfinale i dag. For uansett hvordan det måtte gå har spillerne gjort oss stolte. De har begeistret, gledet og imponert oss. De har gitt oss håpet om en mørkeblå fremtid tilbake. Og det faller ikke i grus skulle det gå galt i dag.

Så søndag klokken 13.15 ... da er det bare å gå ut og kose seg. For alle!

Veien så langt

Cupen startet på Kvernaland for Vikings del. Frøyland var verter, og sto godt imot lenge. Fjerdedivisjonslaget ledet faktisk også til pause. Med andre ord var det lite som tydet på at Viking var i stand til å komme seg til noe cupfinale på det tidspunktet.

Men i andre omgang snudde kampen. Først scoret Zymer Bytyqi to ganger, før Kristian Thorstvedt gjorde 3-1, noe som også ble sluttresultatet i brødeduellen mellom Bjarne og Alf Ingve Berntsen.


I andre runde ventet aller nærmeste nabo Hinna. I et fryktelig vær, vått, surt og kaldt, ga også dette laget fra nivå fem Viking god kamp. Men etter to scoringer av både Zlatko Tripic og Samúel Kári Fridjónsson, ble det til slutt en komfortabel 4-1-seier.

Sandnes Ulf var motstander i tredje runde. På Sandnes.

De lyseblå valset over Viking på samme bane i fjor, så det var en revansjesugen gjeng som møtte til kamp. Etter en jevn første omgang, scoret først Tommy Høiland, like etter pause, så Ylldren Ibrahimaj på et vakkert frispark ti minutter senere.

Hjemmelaget reduserte på overtid, men det endte 2-1 til Viking.

Første hjemmekamp i cupen siden semifinalen i 2015 gikk mot Stabæk. Etter et målkalas i første omgang, hvor det kom hele fem scoringer i løpet av et kvarter, roet det seg noe i andre omgang. Helt på slutten av oppgjøret scoret Tommy Høiland og Kristian Thorstvedt hver sitt mål, noe som gjorde at det endte 5-2.

Semifinalen i Ålesund ble et drama i flere akter. Først tok tangotrøyene ledelsen på et straffespark etter bare ti minutter. Fem minutter før pause utlignet Fredrik Torsteinbø på utsøkt vis, etter strålende forarbeid av både Zlatko Tripic og Tommy Høiland.

I andre omgang hadde begge lag sjanser til å avgjøre, og helt på tampen oppsto også en kontroversiell situasjon hvor hjemmelaget følte seg snytt for straffespark.

Men da dommeren ikke blåste, og lagene heller ikke maktet å score i løpet av ekstraomgangene, var det duket for straffesparkkonkurranse.

Iven Austbø reddet, og sørget for at Zlatko Tripic kunne bli den store helten. Kapteinen var iskald fra ellevemetersmerket, og sendte Viking til semifinale.

SR-Bank Arena ble fylt opp da Ranheim kom til byen for å kjempe om en plass i cupfinalen.

Mye sto på spill, men Viking gikk rett i strupen på trønderne. Før det var spilt ti minutter sto det 1-0, signert Kristian Thorstvedt. Og ikke lenge før pause doblet Ylldren Ibrahimaj.

Tidlig i andre omgang punkterte Benjamin Källman kampen med sin 3-0-scoring, og dermed var det klart at Viking spiller cupfinale.


Form

Siden de tre strake serietapene mot Rosenborg, Bodø/Glimt og Molde, Eliteseriens topp tre, i sommer, har formen til Viking vært god.

På de resterende 16 kampene etter det, serie og cup, har det blitt ni seire og kun to tap. Målforskjellen er på pene 38-16.

De to tapene har vært borte mot Kristiansund og finalemotstander Haugesund, som man også spilte 0-0 mot på SR-Bank Arena i sommer.

På de fem siste kampene står Viking med tre seire, én uavgjort og ett tap. På disse kampene har De mørkeblå scoret 13 ganger og kun sluppet inn fire.

FEM SISTE:
Brann - Viking 1-5
Viking - Rosenborg 2-2
Haugesund - Viking 1-0
Viking - Lillestrøm 3-0
Viking - Ranheim 3-0 (NM)
 
LAGOPPSTILLING FORRIGE KAMP (4-3-3):

Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl – Johnny Furdal, Kristoffer Løkberg, Kristian Thorstvedt – Ylldren Ibrahimaj, Benjamin Källman, Zymer Bytyqi

Første cupfinale på elleve år

Det er ikke bare Viking som har hatt en god sesong. Laget fra nord for Boknafjorden har levert solid, og selv om det ikke endte med en europacupplass, som i fjor, er de nok ganske fornøyde med 2019 likevel.

For det har vært en utfordrende sesong, som startet med et trenerbytte. Eirik Horneland gikk til Rosenborg, og Jostein Grindhaug tok trappene ned fra kontoret og ut på feltet igjen, slik han også gjorde ti år tidligere.

Flere sentrale spillere hadde forlatt klubben etter forrige sesongen, så i tillegg til å begynne å trene laget igjen fikk Grindhaug også en tøff jobb med å få på plass en slagkraftig tropp.

Så kom langtidsskadene.

Den første kom mot Viking i siste treningskamp før sesongstart. Ben Karamoko. Så har de kommet i tur og orden; Joakim Våge Nilsen, Alexander Stølås, Dennis Horneland. 

Og som om ikke det var nok, ble førstevalget på spissplass, Ibrahima Wadji, utestengt etter å ha testet positivt på en dopingprøve.

Likevel har de altså havnet trygt plassert midt på tabellen. Samtidig som de har spilt europacup, hvor hvittrøyene var nære på å slå ut nederlandske PSV i kvalifiseringen.

Og så har de kommet seg til cupfinalen. For første gang siden 2007.

Jostein Grindhaug kan boltre seg i en skadefri tropp (med unntak av de langtiddskadde), og ifølge Haugesunds avis tyder mye på at FKH stiller følgende lag: Helge Sandvik – Mikkel Desler, Douglas Bergqvist, Benjamin Tiedemann, Thore Baardsen Pedersen – Christian Grindheim, Sondre Tronstad, Bruno Leite – Niklas Sandberg, Martin Samuelsen, Kristoffer Velde

Veien så langt

I første runde var det hjem til Jostein Grindhaug-land, nærmere bestemt Åkra. På Karmøy møtte de et lag som var suverene i sin pulje i fjerdedivisjon og rykket opp. Men med FK Haugesund på besøk kom de til kort.

FKH vant til slutt 4-0, og kunne reise tilbake til fastlandet igjen med avansement. Etter en kamp som startet med at begge lag brant hvert sitt straffespark i åpningsminuttene.

Sotra sto for tur i andre runde. Laget fra andredivisjoin bet godt fra seg, men måtte se seg slått 3-1.

Vikings cupnemisis, Bryne, var neste hinder for araberne. På jæren hadde Haugesund får problemer med å ta seg videre, og vant til slutt hele 6-2 over rødtrøyene.

Første hjemmekamp kom i fjerde runde. Da var det Strømmen som tok turen over Haukelifjell. Hjemmelaget vant 2-0 etter ekstraomganger.

I kvartfinalen var Mjøndalen motstander borte. En kanonscoring av Thore Baardsen Perdersen var med på å sende laget til semifinale. Til lutt vant FKH 3-1, etter at Martin Samuelsen og Torbjørn Kallevåg også noterte seg på scoringslisten.

I Skien overbeviste Haugesund og vant hele 3-0. Niklas Sandberg gjorde som mot Viking; satte ballen i mål på et straffespark. På tampen økte Martin Samuelsen og Sondre Tronstad. Med det var FKH i sin første cupfinale på tolv år.

Form

Ikke siden de møtte Molde 20. oktober har Haugesund tapt. Da endte det 3-1 til seriemestrene. Faktisk har de bare tapt én gang siden august.

På de siste 16 kampene, serie, cup og europacup, har det blitt seks seire og to tap. Målforskjellen er 25-18.

På de fem siste kampene har de som Viking vunnet tre ganger. I tillegg har de to uavgjorte, og står med 11-4 i målforskjell.

Fem siste

Haugesund - Odd 4-1
Sarpsborg 08 - Haugesund 1-1
Haugesund - Viking 1-0
Bodø/Glimt - Haugesund 2-2
Odd - Haugesund 0-3 (NM)
 
Lagoppstilling forrige kamp (4-3-3)

Helge Sandvik – Mikkel Desler, Daniel Bergqvist, Benjamin Tiedemann, Thore Baardsen Pedersen – Christian Grindheim, Sondre Tronstad, Bruno Leite – Niklas Sandberg, Martin Samuelsen, Kristoffer Velde

Poengkongene

FLEST SCORINGER VIKING (NM + SERIE)
13 – Kristian Thorstvedt
11 – Tommy Høiland
8 – Zlatko Tripic
 
FLEST MÅLGIVENDE VIKING (SERIE)
10 – Ylldren Ibrahimaj
6 – Tommy Høiland
4 – Zlatko Tripic
 
Saken fortsetter under bildet.
IMG_9343
Kristian Thorstvedt er lagets toppscorer. Finner han veien til mål også på Ullevaal?
FLEST SCORINGER Haugesund (NM + SERIE)
13 – Martin Samuelsen
8 – Niklas Sandberg
7 – Ibrahima Koné
 
FLEST MÅLGIVENDE Haugesund (SERIE)
– Kevin Martin Krygård
3 – Alexander Stølås og Niklas Sandberg
2 – Seks spillere
 

Råtassene

FLEST KORT VIKING (NM + SERIE)
9 gule – Zlatko Tripic
7 gule – Samúel Kári Fridjónsson og Runar Hove
6 gule – Tommy Høiland
 
FLEST KORT HAUGESUND (NM + SERIE)
6 – Sondre Tronstad og Bruno Leite
5 – Kristoffer Velde og Mikkel Desler
4 – Martin Samuelsen
 

Lokale spillere preger cupfinalelagene

At cupfinalen blir et rent rogalandsderby, er selsvagt interessant nok i seg selv. Men det som gjør det enda mer interessant, er at begge lag består av mange rogalendinger.

Haugesund startet siste serierunde med seks spillere fra fylket. Viking med fem. Og blant de som plukker flest målpoeng for begge lag, finnner vi flere lokale spillere.

At det blir 10-12 rogalendinger fra start i søndagens finale, er meget sannsynlig.

I tillegg er begge hovedtrenerne rogalendinger.

Les denne saken skrevet av kretsen: Cupheltenes vei fra breddeklubb til cupfinale

Tidligere møter

Siden 2010 har Viking og Haugesund møtt hverandre 19 ganger. Fem av disse har endt med Viking-seier, seks har endt uavgjort. Og hele åtte har resultert i tap.

Trøsten og håpet foran søndagens kamp, sett i lys av dette, får være at det ble seier etter ekstraomganger forrige gang lagene møttes i cupen. 

Da så det slik ut:

Slik har det gått siden 2010
Haugesund - Viking 1-0, ES 2019
Viking - Haugesund 0-0, ES 2019
Haugesund - Viking 2-1, ES 2017
Viking - Haugesund 1-1, ES 2017
Haugesund - Viking 4-1, TL 2016
Viking - Haugesund 3-2, TL 2016
Viking - Haugesund 0-1, TL 2015
Haugesund - Viking 0-2, TL 2015
Haugesund - Viking 1-1, TL 2014
Viking - Haugesund 2-0, TL 2014
Haugesund - Viking 1-1, TL 2013
Viking - Haugesund 0-0, TL 2013
Haugesund - Viking 1-0, TL 2012
Viking - Haugesund 0-2, TL 2012
Viking - Haugesund 1-1, TL 2011
Haugesund - Viking 2-2 (2-3 e.e.o.), NM 2011
Haugesund - Viking 2-0, TL 2011
Haugesund - Viking 4-0, TL 2010
Viking - Haugesund 1-0, TL 2010
 
SAMTLIGE AV KLUBBENS FINALER

Dette blir Viking sin ellevte cupfinale. Her er hvordan det har gått i de ti første:

1933: Mjøndalen - Viking 3-1
1947: Skeid - Viking 2-0
1953: Viking - Lillestrøm 2-1
1959: Viking - Sandefjord BK 2-1
1974: Skeid - Viking 3-1
1979: Viking - Haugar 2-1
1984: Viking - Fredrikstad 3-3 (e.e.o.), Viking - Fredrikstad 2-3
1989: Viking - Molde 2-2, Viking - Molde 2-1
2000: Viking - Odd 1-2 (e.e.o.)
2001: Viking - Bryne 3-0
 
 
Annonse fra Eliteserien: