Viking - Haugesund. Zlatko Tripic mellom to Haugesund-forsvarere. Foto: Tore Fjermestad

Før kampen: Haugesund - Viking

Lørdag smeller det på Haugesund stadion. Her er det du trenger å vite før det 26. boknafjordslaget sparkes i gang. (Foto: Tore Fjermestad)

Oppgjøret har avspark klokken 18.00 og kan ses på Eurosport Norge og i Eurosport Player. Har du tenkt deg på kamp, eventuelt vurderer du det, kan du finne nyttig informasjon ved å klikke deg inn på saken under. 

Saken fortsetter under bildet.

2-TAp2iVsZg
Støtten pleier å være fantastisk i Haugesund. Det håper vi den blir også på lørdag Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Skal det lykkes i Haugesund?

Endelig er det Rogalandsderby igjen! Kampene som betyr litt ekstra. Kampene man gleder seg litt mer til. Kampene som er hakket deiligere å vinne – og langt verre å tape. Kampene som avgjør hvem som er best i fylket. Og i dette tilfellet, kampen som blir en forsmak på cupfinalen.

I Haugesund har Viking vunnet hele to ganger. To ganger på elleve forsøk. I serien. Man har også vunnet etter ekstraomganger i cupen en gang.

Men vi må være såpass ærlige å si at Haugesund stadion ikke har vært et beite av gratis poeng det bare har vært å forsyne seg av for Vikings del.

Den første – og største – seieren over fjorden kom i 1998. Da vant De mørkeblå 4-1, etter scoringer av Ronny Kristensen, Christian Flindt Bjerg, Rikhardur Dadason og Idar Mathiassen, foran snaut 3000 tilskuere.

Også den gang lå Molde øverst på tabellen og Viking to poeng bak Rosenborg, som i år.

Den andre seieren kom i 2015. I 2017 kom en gedigen nedtur da hvittrøyene stanget inn vinnermålet fire minutter på overtid, og med det sørget for at det så enda mer håpløst ut med tanke på å berge plassen, noe som jo heller ikke gikk.

Men nå er det nye tider, og forhåpentligvis får vi en skikkelig opptur igjen i siladabyen.

Spesielt derby

Det er ikke til å komme unna at dette derbyet blir noe spesielt med tanke på det som skal skje på Ullevaal senere i høst/vinter. Hva den kampen får å si for den som spilles lørdag, er vanskelig å spå på forhånd. Men skal man tro de to lags trenere er det i hvert fall ingen som har tenkt å spare på kruttet.

Selv om Bjarne Berntsen først spøkte med at han skulle sende juniorlaget over fjorden, for ikke å avsløre noe foran cupfinalen, var han kjapp med å presisere at lørdagens derby er en match av stor betydning.

– Det blir en viktig kamp. Vi er fortsatt med i kampen om gjeve plasseringer, så vi reiser selvfølgelig til Haugesund for å vinne, sa han etter kampen mot Lillestrøm.

Heller ikke Haugesund-trener Jostein Grindhaug lar cupfinalen stjele fokuset bort fra lørdagens derby.

– Vi bruker ikke tid på cupfinalen i det hele tatt. Jeg skjønner at spillerne selvsagt går rundt og tenker på den, men vårt fokus nå er Eliteserien, tre poeng og det å by hjemmepublikummet på en god opplevelse på lørdag. Det er en hel måned til cupfinalen – noe som er veldig lenge i fotballen, sier han til fkh.no.

Kan passere Rosenborg hjemme

Og gjeve plasseringer er det så absolutt å spille om.

Viking står med 6-3-1 (seier-uavgjort-tap) på de ti siste seriekampene. Kun Molde har plukket flere poeng. Den gode formen har satt Berntsens gutter i en posisjon som utfordrer til 4. plassen, og med seier over Haugesund lørdag vil alt være opp til De mørkeblå.

For i neste serierunde, årets siste hjemmekamp, kommer Rosenborg på besøk. En seier lørdag vil gjøre at Viking er maks to poeng bak trønderne etter den 28. serierunden. Altså kan de passeres på tabellen når de kommer til Stavanger 24. november. Om alt går slik vi håper.

På bortebane har poengfangsten vært så som så denne sesongen. Tre seire, fire uavgjorte og seks tap. I tre av disse kampene har det i tillegg blitt hele fem baklengs.

På naturgress har det vært 50-50. Seier mot Lillestrøm, tap mot Rosenborg. Fremover venter tre gresskamper, hvor Haugesund er først ut, Brann venter i siste serierunde og cupfinalen skal spilles om en måned.

Det må selvsagt legges til at Viking også har slått Frøyland og Sandnes Ulf i cupen på gress.

FEM SISTE:
Viking - Lillestrøm 3-0
Viking - Ranheim 3-0
Kristiansund - Viking 4-2
Viking - Tromsø 2-1
Stabæk - Viking 0-0
 
LAGOPPSTILLING FORRIGE KAMP (4-3-3):

Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Samúel Kári Fridjónsson, Kristoffer Løkberg, Fredrik Torsteinbø – Ylldren Ibrahimaj, Benjamin Källman, Zlatko Tripic

Saken fortsetter under bildet.

170A4523
Mange ville ha en bit av spillerne etter LSK-kampen. Kristoffer Løkberg stilte gledelig opp på bilder. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Venter mye folk

Haugesund ligger tygt plassert midt på tabellen, og trenger verken uroe seg over faren for å rykke ned eller la seg stresse av å måtte ta poeng for å henge med i toppen.

Jostein Grindhaugs gutter har sånn sett mulighet til å bare fokusere på cupfinalen om en måned. Men det er vel lite sannsynlig at FKH gir fra seg noe billig foran fulle tribuner hjemme på "Gamlå".

Klubben melder på egne hjemmesider at de venter opp mot 7000 tilskuere lørdag. Det høyeste publikumstallet i år kom mot Brann, da 7001 tilskuere møtte opp.

Med så mange mennesker på plass, flomlys, lørdagskveld, det i mente at det er årets cupfinalister som møtes, og ikke minst at det er snakk om et Rogalandsderby og all den skryterett det medfører å vinne en slik kamp, er det bare å glede seg.

Haugesund kommer fra en sterk bortekamp i Bodø. Haugalendingene havnet tidlig under med to mål, men reiste seg og fikk til slutt med seg ett poeng hjem.

Også i kampen før, semifinalen i cupen borte mot Odd, imponerte FKH med en solid 3-0-seier. Og borte har laget vært meget bra denne sesongen. Kun tre lag har sanket flere poeng på utebane i år.

Hjemme har det gått tråere.

For skulle man bare sett på hjemmetabellen, hadde Haugesund så til de grader vært involvert i nedryksstriden. Kun to lag har tatt færre poeng på eget gress, og måkene står med 3-6-4 (seier-uavgjort-tap). Til sammenligning har Viking 9-3-2 på SR-Bank Arena.

Men, som vanlig må vi dra frem klisjeen om at slike kamper lever sitt eget liv og at statistikk bare er tall.

FEM SISTE:
Bodø/Glimt - Haugesund 2-2
Odd - Haugesund 0-3 (NM)
Haugesund - Strømsgodset 2-2
Molde - Haugesund 3-1
Haugesund - Rosenborg 2-1
 
LAGOPPSTILLING FORRIGE KAMP (4-3-3):

Helge Sandvik – Mikkel Desler, Pascal Gregor, Benjamin Tiedemann Hansen, Thore Pedersen – Kristoffer Gunnarshaug, Sondre Tronstad, Kevin Martin Krygård – Torbjørn Kallevåg, Martin Samuelsen, Kristoffer Velde

Poengkongene

Fredrik Torsteinbø var søndag involvert i samtlige av Vikings tre scoringer mot Lillestrøm. Først headet han et innlegg fra Zlatko Tripic ned til Ylldren Ibrahimaj som skled inn 1-0. Så ordnet han 2-0 selv med en lekker lobb, etter at keeper hadde gått i bakken sammen med sine forsvarsspillere. Og i andre omgang dro han seg fint fri før han ble tatt inne i boksen, og sørget med det for at det ble straffespark.

Denne høsten har opprykkskongen fra Hundvåg scoret 5 mål og levert strålende i kamp etter kamp, og det mens han har spilt høyreback, venstreback, midtstopper og indreløper.

Tommy Høiland er fortsatt ute med skade. Men en nylig U21-landslagsuttatt Kristian Thorstvedt og en spiller som Ylldren Ibrahimaj, som har scoret i to kamper på rad nå, kan fort gjøre seg gjeldende foran målet til Haugesund lørdag.

FLEST SCORINGER VIKING:
8 – Kristian Thorstvedt og Tommy Høiland
5 – Zlatko Tripic og Fredrik Torsteinbø
4 – Even Østensen
 
FLEST MÅLGIVENDE VIKING:
10 – Ylldren Ibrahimaj
4 – Tommy Høiland og Zlatko Tripic
3 – Adrian Nilsen Pereira
 
FANTASY TOPP TRE VIKING:
119 poeng – Iven Austbø (5,1 mNOK)
110 poeng – Zlatko Tripic (6,6 mNOK)
109 poeng – Kristian Thorstvedt (6,9 mNOK)
 

Saken fortsetter under videoen.

FLEST SCORINGER FKH:
5 – Martin Samuelsen
4 – Ibrahima Wadji, Ibrahima Kone og Niklas Sandberg
3 – Alexander Stølås, Kristoffer Velde og Christian Grindheim
 
FLEST MÅLGIVENDE FKH:
4 – Kevin Martin Krygård
3 – Alexander Stølås
2 – Seks spillere
 
FANTASY TOPP TRE FKH:
89 poeng – Helge Sandvik (5,1 mNOK) og Benjamin Tiedemann Hansen (5,5 mNOK)
82 poeng – Christian Grindhiem (6,7 mNOK)
79 poeng – Martin Samuelsen (7,4 mNOK)
 

Saken fortsetter under bildet.

qpKvK4U6a5A
Martin Samuelsen (i midten) kan fort bli en håndfull for Viking. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Råtassene

Runar Hove soner for seks gule kort og blir ikke med over fjorden. For Haugsund må Sondre Tronstad stå over på grunn av for mange gule kort.

FLEST KORT VIKING:
7 gule – Samúel Kári Fridjónsson og Zlatko Tripic
6 gule – Runar Hove
5 gule – Tommy Høiland
 
FLEST KORT FKH:
5 gule – Mikkel Desler
4 gule – Bruno Leite og Sondre Tronstad
2 gule + 1 rødt – Torbjørn Kallevåg
 

Saken fortsetter under bildet.

Runar Hove soner karantene og blir ikke med til Haugesund. Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
Runar Hove soner karantene og blir ikke med til Haugesund. Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix

 

Tidligere møter

Dette blir tredje gang lagene møtes denne sesongen. I generalprøven på SR-Bank Arena, uken før seriestaren, vant Viking hele 4-0, etter scoringer av Viljar Helland Vevatne, Zlatko Tripic, Ylldren Ibrahimaj og Zymer Bytqi.

Det ble derfor en aldri så liten målmessig nedtur da lagene møttes samme sted i den 14. serierunden. Da endte det nemlig 0-0, i en kamp begge lag hadde gode nok sjanser til å score i. 

Sist Viking slo Haugesund var tilbake i 2016. Forrige gang det ble tre poeng med hjem fra sildabyen var i 2015. Da sørget Yann-Erik de Lanlay og Jón Dadi Bödvarsson for at det ble 2-0-seier.

Saken fortsetter under videoen.


Siste ti
Viking - Haugesund 0-0, ES 2019
Haugesund - Viking 2-1, ES 2017
Viking - Haugesund 1-1, ES 2017
Haugesund - Viking 4-1, TL 2016
Viking - Haugesund 3-2, TL 2016
Viking - Haugesund 0-1, TL 2015
Haugesund - Viking 0-2, TL 2015
Haugesund - Viking 1-1, TL 2014
Viking - Haugesund 2-0, TL 2014
Haugesund - Viking 1-1, TL 2013
 

28. serierunde (8. nov. - 10. nov.)

FREDAG KL. 19.00
Brann - Odd 1-0
LØRDAG KL. 18.00
Haugesund - Viking
SØNDAG KL. 18.00
Molde - Strømsgodset
Kristiansund - Sarpsborg 08
Lillestrøm - Stabæk
Mjøndalen - Ranheim
Tromsø - Vålerenga
SØNDAG KL. 20.00
Rosenborg - Bodø/Glimt
Annonse fra Eliteserien: