Viking - Florø. Tommy Høiland sikter seg inn på ballen.  Foto: Tore Fjermestad

Før kampen: Florø - Viking

Med ti seire på de tolv siste kampene er det ingenting å si på formen til Viking om dagen. Nå venter en regntung gressmatte i Sogn og Fjordane. Og nye, viktige poeng skal sikres.

Tre ganger niogførr

Det ble en solid seier over Sogndal sist søndag, en seier som gjorde at en av våre argeste konkurrenter i kampen om direkte opprykk nå er hektet av. Det gjør at det hele nå står mellom tre lag: Viking, Aalesund og Mjøndalen. De to sistnevnte møttes på Isachsen stadion tirsdag, noe som endte med 2-0-seier til Mjøndalen. Det medfører at alle tre nå står med 49 poeng når seks kamper gjenstår. Viking møter begge opprykksrivalene i sesonginnspurten og har i så måte alt i egne hender.

– Det blir et bikkjeslagsmål helt inn, sier Kristian Thorstvedt om det hele. Men unggutten som har levert strålende i sin debutsesong er sterk i troen:

– Det blir tøft, det vet vi. Men alle gutta har troen på at vi skal klare det. Vi skal klare å ro det i land, sier han.

– Det blir å prøve å ikke tenke så mye på akkurat det, sier en litt mer forsiktig Amund Wichne om rotteracet Viking nå er en del av. Men selv ikke han greier å stenge det helt ute.

– Selvfølgelig, man legger merke til det. Men det blir å ta hver eneste kamp som en cupfinale. Vi må ha tre poeng i hver eneste kamp fremover for å klare det, sier keeperen før han får oss over på det det nå skal handle om:

– Men nå er det kun Florø som er i huet vårt.

Thorstvedt-4970
Kristian Thorstvedt har troen.

– Vi jobber for hverandre

– Vi må krige, det er dette som venter oss, lyder det fra en høylytt og engasjert Bjarne Berntsen under fredagens trening. Noe som tyder på at treneren og laget vet akkurat hva som møter dem når de drar til Florø søndag.

De regnfylte skyene som preget himmelen på morningen gled fint til side og slapp sola løs over SR-Bank Arena da fredagens trening ble avsluttet. Stemningen var lett, skuddene tunge og humøret godt da siste økt før den 25. serierunden ble gjennomført.

Selv om søndagens motstander ligger nest sist på tabellen, er det ingen i Viking-leiren som tar lett på kampen av den grunn.

– Det er like tøft som å møte alle andre lag, det. Vi må bare fokusere på det vi er gode på, og vi gleder oss til kampen – det er det viktigste, sier Bjarne Berntsen etter trening.

Berntsen tror Viking kommer til å møte et topp motivert Florø-lag som ønsker å få seg en kjærkommen seier på hjemmebane, og får støtte av Amund Wichne som også forventer en hard kamp for poengene:

– Vi har lært nå i OBOS-ligaen at de fleste kamper er beinharde knokkelkamper, spesielt på bortebane, sier han og forteller videre hva han tror må til for å få med seg poengene hjem søndag:

–  Det blir viktig å holde på vårt spill, det vi har vært gode på i det siste. Skape sjanser og ikke minst holde tett bak. Nå har vi holdt nullen i to av de tre siste og har vært meget solide, sier han og legger til at laget har sluppet til få sjanser den siste tiden, noe som har gjort at han har hatt lite å gjøre i målet.

På fredagens trening ble det terpet på dødballer. På det området blir det viktig å være påskrudd søndag.

– De er fysisk tøffe og kommer til å kjøre på på dødball og innlegg og alt, så vi må være tighte bak og være kreative fremme, sier Wichne.

Kristian Thorstvedt som scoret et fantastisk mål mot Sogndal søndag sier de skal fortsette i det sporet de nå er inne i.

– Vi forventer jo en tøff kamp, men vi skal dra opp der og gjør vårt beste og fortsette slik vi har gjort i de foregående kampene.

Midtbanespilleren peker på blant annet innsats og det at relasjonene innad i laget har blitt bedre når han får spørsmål om hva som er lagets styrke og hvorfor det ser såpass bra ut som det gjør om dagen:

– Vi jobber for hverandre, vi løper mye, vi har et meget bra angrepsspill og scorer mye mål. Og så føler jeg at vi kjenner hverandre bedre nå, vi har bedre forståelse oss spillere mellom. Bedre kombinasjoner og slike ting, sier Thorstvedt som står med imponerende åtte seriemål så langt.

Også Amund Wichne trekker frem innsatsen som legges ned og det at relasjonene har blitt bedre. Men som bakerste mann får selvsagt det defensive også noe av æren:

– Vi har fått innarbeidet systemet vårt enda bedre, sier han og fortsetter:

– Vi jobber hardt her ute (på trening) hele uka og har blitt bedre i begge boksene, spesielt bakover har vi snøret igjen. Det er jo en viktig faktor. Og så er vi bedre til å starte kampene og holde det giret gjennom hele kampen. Starte i bra tempo og holde det. Noe jeg tror er med på å bryte ned motstanderen, for vi er bedre trent og da er det viktig å male dem i senk. Det har vært viktig de siste ti kampene, forteller mandalitten.

Wichne-4774
Amund Wichne sier laget jobber hardt for å nå målet om opprykk.

Håpet lever for Florø

Søndagens motstander Florø har samme tabellplassering som forrige gang lagene møttes, nemlig nest sist. Nå med fem poeng opp til trygg grunn, fire til kvalikk. Den imponerende debutsesongen i OBOS-ligaen i fjor har blitt til en tøff kamp om å overleve i sesong to. Men det er fullt mulig for Florø å greie det, men da må det ta poeng hyppig fremover.

Forrige uke fikk de en opptur da de slo Vikings overmenn Nest-Sotra borte, men hjemme har det gått verre i det siste og Florø står med tre strake tap på eget gress.

Selv om de nok tar Viking på aller høyeste alvor, er det naturlig å tro at de to neste kampene kanskje er en smule viktigere sett med deres øyne. Da møter de nemlig bunnrivalene Strømmen og Levanger. Og skal de ha noe håp om å fortsette å spille OBOS-liga-fotball, spørs det om de nok ikke må vinne begge de to kampene.

Forøvrig kan Florø også spille en viktig rolle i opprykkskampen, da de møter Mjøndalen hjemme i siste serierunde.

Toppscorer er fortsatt lokale Halvor Solheim-Olsen, men når laget har et målsnitt på 0.88 per kamp, noe som er minst i OBOS-ligaen, sier det seg selv at de sliter med å finne veien til nettmaskene.

I andre enden av banen er det derimot åpnere, og kun Levanger har sluppet inn flere mål enn Florø i serien i år.

Flest mål Florø

5 - Halvor Solheim-Olsen
3 - Alioune Ndour
2 - Fem spillere

Flest mål Viking

14 - Tommy Høiland
8 - Kristian Thorstvedt
7 - Zlatko Tripic

Spillerstatus

Kristian Novak (ute for sesongen)
Viljar Vevatne (muligens ute for sesongen)
Iven Austbø (ute en stund til)
Even Østensen (i hvert fall ute mot Florø)

Hos Florø er Erik Eikeng og Vegard Savland skadet.

Ingen spillere ute med karantene.

Kortstokken Florø

6 gule - Halvor Solheim Olsen
5 gule - Christer Husa
4 gule - Vegar Gjermundstad og Torje Naustdal

Kortstokken Viking

3 gule + 1 rødt - Rolf Daniel Vikstøl
3 gule - Kristian Thorstvedt og Zlatko Tripic
2 gule - 7 spillere

Halvveis i sesongen var Viking det laget med flest gule kort i ligaen, og på de første 15 kampene samlet de mørkeblå i snitt to gule kort per kamp. På de ni siste kampene har dette blitt halvert og snittet er nå på under ett gult kort per kamp. Det finnes det flere grunner til ifølge Bjarne Berntsen:

– Nei, jeg tror vi er litt mer fornuftige rundt når vi kaster oss inn i dueller og ikke. Så tenker nok noen spillere mye mer over det, sier treneren og minner om at laget er inne i en god periode resultatmessig:

– Og da er det også ofte sånn at gode perioder resultatmessig fører til færre kort, avslutter han.

Så kan det også legges til at de to som står med fleste gule kort denne sesongen, Julian Ryerson og Leo Østigård, begge har dratt utenlands for å fortsette sine karrièrer.

IMG_0468
Viking pådrar seg ikke lenger så mange gule kort.

Tidligere møter

Viking - Florø 2-1 (OBOS-ligaen, 2018)

Se kampen

Kampen går søndag klokken 15.00 på Florø stadion.

Trykk her for å finne ut hvordan du kommer deg til stadion.

For de som ikke drar nordover vises også kampen på Eurosport Norge og Eurosport Player.

Annonse fra Eliteserien: