Viking - Aalesund. Markus Nakkim driver med ballen. Foto: Tore Fjermestad

Før kampen: Aalesund - Viking

Om det skal bli direkte opprykk, må nok denne kampen vinnes. Vi ser frem til kveldens toppoppgjør på Color Line Stadion.

Og vips så var alt tilbake i egne hender igjen

Da Aalesund gjestet SR-Bank Arena 22. mai i år, hadde Viking nettopp slått Sandnes Ulf 5-2 foran et fullstappet stadion på fotballens nasjonaldag, 16. mai. Optimismen var derfor stor foran møtet med AaFK bare noen dager etterpå. Et Aalesund-lag som på sin side kom fra uavgjort hjemme mot Strømmen. Mange hadde tatt turen for å få med seg oppgjøret. Dessverre måtte de aller fleste gå hjem skuffet.

For etter en meget bra gjennomført bortekamp vant Aalesund fortjent 2-0, og skaffet seg med det en luke på fire poeng ned til Viking. Og som om ikke det var nok ble det tap i de tre påfølgende kampene for våre mørkeblå, mot lagene Jerv, Sogndal og Nest-Sotra.

Men det var for fem måneder siden. Viking har siden den gang spilt 17 kamper, scoret 36 mål og vekslet mellom å ligge som nummer to, tre og fire. Men som den gang ligger Aalesund fortsatt på plassen foran. Fortsatt med fire poeng mer. Det som er forskjellig denne gang, er at bruntrøyene fra Buskerud, Mjøndalen, ligger helt øverst, noe som jo da betyr at Viking for øyeblikket ligger utenfor direkte opprykksplass.

For to runder siden lå de tre lagene likt med lik poengsum på toppen av OBOS-ligaen. Nå har Aalesund og Mjøndalen henholdsvis fire og fem poeng å gå på med fire kamper igjen å spille (Mjøndalen har kun tre igjen). Det betyr mest sannsynlig at Viking må vinne de resterende kampene, samtidig som Aalesund og Mjøndalen må snuble. Mjøndalen har allerede greid å snuble én gang, da de søndag kun greide ett poeng hjemme mot Jerv. Det betyr igjen at Viking har alt i egne hender, og vil med seier i de fire siste kampene gå direkte opp. 

Spilt S Vunnet V Uavgjort U Tap T + - +/- Poeng P
1 Aalesund Aalesund 0 0 0 0 0 0 0 0
2 Bodø/Glimt Bodø/Glimt 0 0 0 0 0 0 0 0
3 Brann Brann 0 0 0 0 0 0 0 0
4 Haugesund Haugesund 0 0 0 0 0 0 0 0
5 Kristiansund Kristiansund 0 0 0 0 0 0 0 0
6 Mjøndalen Mjøndalen 0 0 0 0 0 0 0 0
7 Molde Molde 0 0 0 0 0 0 0 0
8 Odd Odd 0 0 0 0 0 0 0 0
9 Rosenborg Rosenborg 0 0 0 0 0 0 0 0
10 Sandefjord Fotball Sandefjord Fotball 0 0 0 0 0 0 0 0
11 Sarpsborg 08 Sarpsborg 08 0 0 0 0 0 0 0 0
12 Stabæk Stabæk 0 0 0 0 0 0 0 0
13 Start Start 0 0 0 0 0 0 0 0
14 Strømsgodset Strømsgodset 0 0 0 0 0 0 0 0
15 Viking Viking 0 0 0 0 0 0 0 0
16 Vålerenga Vålerenga 0 0 0 0 0 0 0 0

Viking har scoret to mål i hver av de fire siste kampene og i syv av de ni siste kampene. På disse syv kampene har det blitt tolv poeng.

Grei statistikk i Ålesund

Viking dro opp til Ålesund etter trening mandag, og blir værende på Sunnmøre til onsdag. Fire av spillerne som ikke ble med oppover er Zlatko Tripic, Johnny Furdal og Kristian Thorstvedt, som alle er hjemme i Stavanger og soner karantene for kort de pådro seg mot Tromsdalen, og Ylldren Ibrahimaj som sliter med ryggen.

Dette er naturligvis folk det hadde vært greit å hatt med, da de til sammen står med 37 målpoeng for klubben denne sesongen. Men i deres fravær er det andre som får muligheten til å stå frem. Det behøver ikke være negativt.

Det er ikke alle steder det er like kjekt å dra til med tanke på å få med seg poeng, som for eksempel Ågotnes og Florø, for å nevne noen, men resultatmessig har Ålesund vært en by som har vært god mot Viking de seneste årene. Av de siste tretten oppgjørene i Ålesund har de mørkeblå nemlig vunnet syv ganger, og kun tapt tre. Sist det ikke ble poeng med hjem fra jugendbyen var for fem år siden.

I fjor ble det 1-1. Tommy Høiland, den hjemvendte sønn, sendte Viking i ledelsen med sin andre scoring på to kamper etter overgangen fra Strømsgodset. André Danielsen gjorde forarbeidet og leverte fra seg et strålende innlegg som toppscoreren vår satte i mål.

Men som så mange ganger i fjorårets sesongen måtte man se de tre poengene glippe ut av hendene på overtid. Fire minutter ut i tilleggstiden utlignet Aalesund, og dermed ble det poengdeling, i det som forøvrig ble Samuel Adegbenros siste kamp i mørkeblått.

Bedre gikk det da i 2015. I et oppgjør der Iven Austbø og forsvarsrekka lenge holdt de mørkeblå inne i kampen, var Viking-angrepet etter hvert nådeløse mot hjemmelaget. Suleiman Abdullahi, Veton Berisha (2) og Jón Dadi Bödvarsson sørget til slutt for at Viking vant hele 4-0, noe som gjør det til den største seieren Viking har i Ålesund.

Fem siste i Ålesund

1-1, 2017
1-2, 2016
0-4, 2015
1-2, 2014
2-1, 2013

I 2-1-seieren i 2014 presenterte Bjørn Daniel Sverrisson seg med sin første scoring for klubben. Stort bedre kan det ikke gjøres! 

Opprykksfavoritten

Aalesund rykket sammen med Viking og Sogndal ned fra Eliteserien i fjor, og har av veldig mange forståsegpåere blitt tippet som den største favoritten til å vinne årets OBOS-liga. Så langt har de levert i samsvar med forventningene, og i 22 av 26 serierunder har de vært på topp. 

Når det kommer til formen, har Aalesund tre seire og tre tap på de åtte siste kampene. Til sammenligning har Viking fem seire og tre tap. Tangotrøyene har scoret fjerde mest i ligaen og sluppet inn nest minst. På topp har de en farlig mann i Holmbert Fridjonsson, som sammen med vår egen Tommy Høiland troner øverst på toppscorerlisten i OBOS-ligaen.

Åtte seire og kun to tap har det blitt hjemme på Color Line Stadion. Tapene kom mot HamKam og Nest-Sotra. I tillegg har det blitt tre uavgjorte. Sammen med Viking er de ligaens beste hjemmelag, med sine totalt 27 poeng på eget kunstgress.

Det er liten tvil om at det er et sterkt lag som venter i morgen – kanskje det sterkeste i OBOS-ligaen. Og selv om det er Viking som er nødt til å vinne, og Aalesund egentlig nok er fornøyde med uavgjort, har kveldens verter brukt landslagspausen til å lade skikkelig opp.

I tillegg til å ha spilt inn en rykkende fersk klubblåt, har helgens to treninger gått bak lukkede dører, da Lars Bohinen ikke ønsker å gi noe bort gratis. I lokalpressen har treneren gått ut og advart mot å undervurdere Viking og meldt at det er Stavanger-laget som har presset på seg før kampen. Bjarne Berntsen har svart at Aalesund er klare favoritter. Med andre ord er alt som det skal før flomlysene tennes og toppoppgjøret sparkes i gang i kveld.

Flest mål Aalesund

16 - Holmbert Fridjonsson
12 - Torbjørn Agdestein
7 - Pape Habib Gueye

Flest mål Viking

16 - Tommy Høiland
9 - Kristian Thorstvedt
7 - Zlatko Tripic

Spillerstatus

Viljar Vevatne og Kristian Novak (langtidsskadde) er ute. I tillegg sliter Ylldren Ibrahimaj med ryggen og blir hjemme i Stavanger.

Iven Austbø er tilbake i troppen etter et skadeavbrekk.

Kristian Thorstvedt, Zlatko Tripic og Johnny Furdal soner alle karantene.

For Aalesund er Robert Sandnes Jernade Meade på skadelisten.

Kortstokken Aalesund

3 gule + 1 rødt – Aron Elís Thrándarson
4 gule – Fredrik Carlsen og Kaj Ramsteijn
3 gule – Fem spillere

Kortstokken Viking

3 gule + 1 rødt – Rolf Daniel Vikstøl
4 Zlatko Tripic og Kristian Thorstvedt
3 – Tommy Høiland

Fem siste møter

Viking - Aalesund 0-2 (OBOS-ligaen, 2018)
Aalesund - Viking 1-1 (Eliteserien, 2017)
Viking - Aalesund 1-2 (Eliteserien, 2017)
Viking - Aalesund 2-3 (Elitserien, 2016)
Aalesund - Viking 1-2 (Eliteserien, 2016)

Se kampen

Tirsdagskampene er ikke akkurat kjempe tilrettelagt for bortesupportere, men for de som trosser alle hinder og skal få med seg oppgjøret på arenaen, finnes det informasjon om Color Line stadion her

For de som ønsker å se kampen på TV går den på Eurosport Norge og Eurosport Player.

Avspark er klokken 19.00.

Drømmen leve!

Mest Lest

Annonse fra Eliteserien: