Flere spillere på aldersbestemte landslag: – Veldig gjevt!

Denne måneden har vi seks spillere i aksjon for ulike aldersbestemte landslag. Sjekk hvordan det har gått med dem som allerede har vært på samling, og les hva klubbens utviklingsleder har å si om at så mange "Vikinger" spiller med flagget på brystet. (Foto: Fra fotball.no)

Jobbes godt i utviklingsavdelingen

Det gror godt i klubben om dagen, og våre unge spillere tar stadig nye steg på veien mot å bli toppfotballspillere. De som har fulgt med på sesongoppkjøringen til A-laget, har nok registrert navn som Lars Erik Sødal, Henrik Heggheim og Herman Haugen, for å nevne noen. Alle unge gutter som legger ned hardt arbeid og viser gode holdninger, og som har fått lov til å være med A-laget på treningsfeltet og i treningskamper – og ikke minst på treningsleir! 

Sistnevnte, Herman Haugen, har sågar også nylig skrevet under på sin første A-lagskontrakt med klubben, og er klar til å ta opp kampen om en plass i Bjarne Berntsens eliteserieellever.

Les mer: Herman Haugen har signert

I fjor kom Viking nest best ut da Akademiklassifiseringsrapporten ble publisert, noe som bekrefter at klubben er en av landets beste på talentutvikling. Dette gjenspeiles også i at flere av ungguttene i klubben blir tatt ut på aldersbestemte landslag. I februar har eller skal hele seks spillere i aksjon for Norge. 

– En fjær i hatten, sier Vikings utviklingsleder, Mats Ullereng, når vi spør ham om hva det betyr for klubben å ha spillere på aldersbestemte landslag. Før han utdyper:

– Det er selvsagt veldig gjevt når vi får folk inn på landslag, men det handler mest om at vi får muligheten til å sende spillere ut, hvor både de og vi får referanser på hvor vi står sammenlignet med toppfotballen ute i Europa.

Viking prøver å ha akademietrenerne sine på plass for å få med seg de ulike landskampene, og så langt tiden og ressursene tillater det, er de til stede for å følge opp spillerne, høste erfaringer og skaffe seg referanser.

– Det å få de referansene på hvor det er vi faktisk står, er kjempeviktig for å hele veien kalibrere arbeidet vi gjør, forklarer Ullereng.

I fjor hadde Viking ti spillere innom aldersbestemte landslag i løpet av året. Ullereng sier at da må jo målet være å slå det i år, før han understreker at det å bli tatt ut på et U-landslag ikke automatisk henger sammen med at man kommer til å bli en toppfotballspillere – og vice versa.

– Hvis du ser på Adrian Pereira, for eksempel, så var han aldri innom U-landslag før han ble tatt ut på U21 – etter at han hadde debutert i Eliteserien. Herman Haugen, som har fått proffkontrakt nå, har aldri vært på noe landslag, poengterer han.

Saken fortsetter under bildet.

I fjor hadde Viking ti spillere innom aldersbestemte landslag. Hittil i år er tallet seks. Her er utviklingsleder Mats Ullereng (f.v.), Sebastian Sørlie Henriksen, Nils Vallotto og spillerutvikler Marius Kloster.
I fjor hadde Viking ti spillere innom aldersbestemte landslag. Hittil i år er tallet seks. Her er utviklingsleder Mats Ullereng (f.v.), Sebastian Sørlie Henriksen, Nils Vallotto og spillerutvikler Marius Kloster.

Har tatt store steg

På landslagssamling møter guttene et veldig godt og systematisk opplegg. De norske U-landslagene har tatt store steg, og Norge er det landet som har klatret mest på rankingene de siste årene. Det betyr at vi nå konkurrer med de store nasjonene i Europa.

– Landslaget har tatt enorme steg de siste årene. Spillerne kommer til en helt annen hverdag nå enn for bare fem år siden. Det tenker jeg er en fjær i hatten for landslagsarbeidet og klubbene rundt omkring, både breddeklubber og toppklubber, skryter utviklingslederen.

Spillerne blir fulgt opp tett, og klubbene får gode rapporter på hva som har blitt levert av deres utsendte på samling.

Ullereng sier at dette er helt avgjørende, spesielt de gangene de ikke får muligheten til å dra ut og se kampene selv.

Som nevnt tidligere, er ikke det å bli tatt ut på landslaget synonymt med at man har lykkes. Det er selvsagt en fin anerkjennelse. Men mest av alt er det en gylden mulighet til å høste gode erfaringer, smake på nivået og se hvor lista ligger blant andre spillere i samme alderstrinn. Og det handler om hva du gjør ut av samlingene selv.

For spillerne er det i utgangspunktet utelukkende positivt å bli tatt ut på landslaget, ifølge Ullereng. Men samtidig så finnes det en felle der:

– En skal passe seg litt for å tenke at jobben er gjort når en har blitt tatt ut på en landslagssamling. Det er den på ingen måte. Det er farlig å bli komfortabel og fornøyd. Det er en lang vei frem til å bli en toppidrettsutøver, så en må fortsette å arbeide på samme måte som en gjorde før en ble tatt ut på landslag. Det må spillerne være bevisste på. Landslaget er en gylden mulighet til å få læring på et nytt nivå, men det viktigste arbeidet gjøres i klubbhverdagen, forklarer han og legger samtidig til: 

– Men vi opplever at de guttene som blir tatt ut herfra takler det veldig godt, og jeg har inntrykk av at samtlige spillere i klubben har gode og profesjonelle holdninger, uavhengig av om de er på landslag eller ei.

Vant turnering

Kristoffer Forgaard Paulsen, som er flasket opp i Viking, og Hana-gutten Jesper Fiksdal har vært på La Manga med G16-landslaget. Der har de møtt Tsjekkia, Wales og Slovakia i en UEFA Development turnering.

Mot Tsjekkia ble det 4-3-seier. Kristoffer kom innpå mot slutten, mens Jesper var ubenyttet reserve. To dager senere ble det 2-1-seier over Wales. Det oppgjøret startet begge våre gutter. Kristoffer spilte hele kampen, mens Jesper fikk 70 minutter

Siste kamp var mot Slovakia. Den endte i 4-6-tap. Norge vant likevel turneringen.

– Gode lag vinner turneringer, det tar vi absolutt med oss, sa landslagssjef Jan Peder Jalland til fotball.no etter kampen.

Saken fortsetter under bildet.

Kristoffer Forgaard Paulsen (nr. 5) og Norge vant UEFA Development-turneringen de nylig deltok i. Foto: Rudi Fremstad/NFF
Kristoffer Forgaard Paulsen (nr. 5) og Norge vant UEFA Development-turneringen de nylig deltok i. Foto: Rudi Fremstad/NFF

Skryt fra landslagssjefen

Sondre Auklend har vært i aksjon for G17-landslaget tidligere denne måneden. Spilleren, som i sin tid kom fra Vidar, er også tatt ut til neste samling som er i slutten av måneden. Da er det treningskamp mot Serbia som står på menyen.

Auklend startet i både 4-0-seieren over Georgia og i 1-2-tapet for Kroatia, og satt på benken under oppgjøret som endte uavgjort mot Polen.

Etter seieren over Georgie vanket det skryt fra landslagssjef Gunnar Halle:

– Sondre gjør en spesielt bra andre omgang. Han er en spiller som kan skape ting. Han skaffer straffe og er god på små områder. Han gjør en bra kamp, fortalte landslagssjefen fotball.no.

Saken fortsetter under bildet.

Sondre Auklend (i midten foran) viste flere fine tekniske detaljer og strødde rundt seg med gode pasninger i kampen mot Georgia. Foto: Helge Bjørke/fotball.no
Sondre Auklend (i midten foran) viste flere fine tekniske detaljer og strødde rundt seg med gode pasninger i kampen mot Georgia. Foto: Helge Bjørke/fotball.no

Fikk kjenne på nivået de må opp på

Sebastian Sørlie Henriksen og Hinna-gutt Lars Erik Sødal har vært på La Manga med G18-landslaget. Der har det blitt bra med spilletid på begge to, i kamper mot knallsterk motstand.

Først slo Norge Romania 3-2. Sebastian staret, og Lars Erik kom innpå. Neste oppgjør var mot Tyrkia. Der endte det med et knepent 1-2-tap for de norske guttene. Lars Erik startet kampen, mens Sebastian kom inn i andre omgang.

Siste kamp i turneringen var mot Portugal. Portugiserne ble for sterke, og vant sin tredje strake kamp da de slo Norge 3-0. Sebastian startet kampen, mens Lars Erik var ubenyttet reserve.

– Det er en fantastisk fin gjeng som har stått på hele uka. Vi har møtt tre lag som har gitt oss litt ulik type motstand både når det gjelder spill og nivå. For spillerne gjelder det å lære mye og fort. I dag fikk de kjenne på nivået de må opp på. De må tenke raskt og flytte seg raskt for å ha en sjanse mot de beste lagene, sa vikarierende landslagssjef, Leif Gunnar Smerud, til fotball.no etter kampen mot Portugal.

Saken fortsetter under bildet.

Sebastian Sørlie Henriksen (nr. 18) og resten av det norske laget fikk det tøft på La Manga. Foto: Sigbjørn Korneliussen/NFF
Sebastian Sørlie Henriksen (nr. 18) og resten av det norske laget fikk det tøft på La Manga. Foto: Sigbjørn Korneliussen/NFF

Første gang med G19

Siste mann ut av landslagsgutta våre denne måneden er Harald Nilsen Tangen. 19-åringen er ikke ukjent med det å representere landet sitt, og har til sammen hele 31 kamper fo G15-, G16-, G17- og G18-landslaget.

Denne gang er det G19-landslaget han skal representere – for aller første gang.

Laget til Pål Arne "Paco" Johansen skal ha en tredagers samling på Lillestrøm i slutten av februar, hvor det blant annet står en treningskamp mot en litt annerledes motstander på agendaen.

– Samlingen gir oss mulighet til å forberede oss godt inn mot EM-kvalifiseringen som venter oss i slutten av mars i Italia, og det er også det vi har tenkt å bruke disse tre dagene til. Etter to treningsdager mandag og tirsdag, venter en tøff kamp mot Eliteserie-laget Mjøndalen, og vi håper mange tar turen til LSK-hallen for å følge oss i den matchen, sier "Paco" til fotball.no.

Harald Nilsen Tangen (i midten) har masse erfaring fra spill på aldersbestemte landslag. Er i aksjon på en G17-samling i 2018. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Harald Nilsen Tangen (i midten) har masse erfaring fra spill på aldersbestemte landslag. Er i aksjon på en G17-samling i 2018. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

 

Annonse fra Eliteserien: