Viking - Strømsgodset. Feiring etter kampen. Foto: Tore Fjermestad

Fest under flomlysene

(Viking - Strømsgodset 4-0) Flott angrepsfotball. Vakre scoringer. Et tett forsvar. Og et nytt steg unna nedrykksstriden. Det ble virkelig en fin søndag på SR-Bank Arena. (Foto: Tore Fjermestad)

Kort fortalt

– En veldig solid gjennomført kamp. Masse avslutninger. Stor trøkk forover. Flotte mål. Gode enekltprestasjoner. Jeg synes det var en veldig bra kamp, sa Bjarne Berntsen etter at han hadde sett laget sitt feie Strømsgodset av banen.

For Viking gikk som planlagt rett i strupen på gjestene og satte det første målet for kvelden allerede etter seks minutter, da Fredrik Torsteinbø headet ballen i mål.

En halvtime senere økte Tommy Høiland på straffespark, mens samme mann punkterte kampen med en frekk lobb kvarteret før slutt.

Siste scoring kom på lekende vis fra Adrian Nilsen Pereira, som med det sørget for at samtlige mål denne kvelden var av den kortreiste typen.

Gjestene, som ligger helt nederst på tabellen, skapte lite mot et forsvar som nok en gang levert strålende.

– Vi er bunnsolide defensivt. De har vel en heading i første omgang og en avslutning i det 90. minutt, sier Fredrik Torsteinbø som var med og bidro sterkt både offensivt og defensivt under søndagens kamp.

Pereira var fornøyd med både egen og lagets innsats, og dro nesten frem at det var en perfekt kamp.

– Man kan ikke si at en fotballkamp er perfekt. Men 4-0 er i hvert fall et perfekt resultat, var dommen hans.

Kampfakta nederst i saken

Flere endringer på laget

Det var litt surt. Litt kaldt. Litt bløtt. Ja, litt ... Stavanger, søndag kveld. Men under flomlys skapes magi, og senkamper har ofte det lille ekstra å by på. Så også denne gang.

Berntsen og hans team både måtte og valgte å gjøre endringer i startelleveren. I midtforsvaret kom Tord Johnsen Salte inn til sin første kamp siden Rosenborg borte før ferien, da Runar Hove måtte stå over søndag grunnet for mange gule kort.

– Tord er den forsvareren med størst fart, og han var veldig bra da vi spilte mot Strømsgodset sist gang, og passer godt mot den type lag, sa Berntsen til Eurosport før kampen.

Adrian Nilsen Pereira fortsatte selv om Rolf Daniel Vikstøl var tilbake fra karantene. Og unggutten er klar på at han vil gripe mulighetene som byr seg.

– Jeg vil ta alle sjansene jeg får, og prøve å gjøre det vanskeligst mulig å sette meg på benken, sier han selv før han skryter av Vikstøl og forteller et han lærer mye av sørlendingen.

Saken fortsetter under bildet

IMG_0917
Adrian Nilsen Pereira grep nok en gang sjansen da han fikk muligheten til å starte. Foto: Tore Fjermestad

På midtbanen fortsatte Kristoffer Løkberg som anker. Som høyre indreløper kom Kristian Thorstvedt inn, mens Samúel Kári Fridjónsson, som sonet karantene onsdag, kom inn som venstre indreløper.

På topp fortsatte Tommy Høiland, med Zlatko Tripic ute til venstre. Til høyre tok Ylldren Ibrahimaj plass.

– Jeg syntes det var nødvendig å rullere litt når vi hadde en tøff kamp mot Sarpsborg for tre dager siden, fortalte Viking-treneren og forklarte at det har vært tett program i det siste med lang tur hjem fra Bodø, kamp hjemme onsdag og ny kamp søndag mot Strømsgodset.

– Så får vi uttelling for at vi har en god stall, poengterte han.

Gjestene gjorde én endring fra laget som slo Vålerenga. Inn for Mos, som har dratt til Sarpsborg, kom Johan Hove. Han tok plass på midtbanen og skjøv Mikkel Maigaard opp på topp.

Årsbeste?

Tommy Høiland sparket i gang oppgjøret etter at publikum hadde gitt oss "Ein blåe dag" til gåsehud i stil.

Toppscorer Kristian Thorstvedt var tilbake fra start, og før det var gått to minutter fikk unggutten en kjempesjanse. Adrian Nilsen Pereira kom i godt driv oppover venstrekanten og slo inn. I boksen kom Thorstvedt til avslutning med hodet fra ni-ti meter, men han fikk dårlig treff og måtte se headingen gå over.

Men det tok likevel ikke lang tid før ballen lå i nettet.

Fredrik Torsteinbø debuterte som høyreback mot Sarpsborg på onsdag. Det gjorde han såpass bra at han fikk fornyet tillit. Seks minutter ut i kampen kom han på et smart løp mot først stolpe, en innøvd variant, da Ylldren Ibrahimaj slo et hjørnespark, og lekkert headet han Viking i ledelsen. Torsteinbøs første scoring for sesongen. Ibrahimajs syvende målgivende.

– Det var en innøvd corner. Det er noen hos dem som har sovet litt, for vi hadde akkurat den samme mot Sarpsborg, sa målscoreren, som også hadde en suser i tverrliggeren senere i omgangen.

Bjarne Berntsen advarte før kampen mot gjestenes høye press og gode gjennvinningsspill. Men i starten av kampen var det Viking som gikk rett i strupen på laget fra Drammen. Det var også planen.

– Vi visste at de kom til å gå ut i hundre, og det skulle vi også gjøre, sa Berntsen etter kampen.

Saken fortsetter under bildet

IMG_1456
Bjarne Berntsen fikk se akkurat det han ville fra spillerne sine søndag kveld. Foto: Tore Fjermestad

Ikke lenge etter scoringen havnet et langt kast ut til Tripic. Han fyrte av fra 17 meter og så avslutning gå i en nydelig bue. Men Hansen i Godset-buret fikk så vidt to fingre på ballen, noe som var akkurat nok til å sørge for at skuddet traff tverrliggeren, før en forsvarsspiller fikk ryddet unna.

Hjemmelaget roet etter hvert ned det høye presset, og lot gjestene trille litt mer ball. De gangene Godset angrep falt Viking ned i en stram 4-5-1. Og for det meste hadde man god kontroll.

Berntsen var svært fornøyd med at spillerne ikke lot seg stresse av at gjestene hadde ballen en del.

Tyve minutter ut i kampen vartet De mørkeblå opp med vakkert angrepsspill på venstrekanten. Tripic spilte fri Pereira som kombinerte fint med Høiland. Ballen havnet så hos Fridjónsson som gikk inn mot midten og klemte til fra like utenfor sekstenmeteren. Dessverre traff han ikke like godt som borte mot Mjøndalen, og skuddet gikk utenfor.

Thorstvedt var å hugget denne kvelden, og 20-åringen så ut til å være svært interessert i å få sin syvende scoring for sesongen. Etter en halvtime slo Tripic inn fra venstre, og i feltet kom Thorstvedt på et godt løp og stupte frem. Men heller ikke denne gang traff han mål.

Men som forrige store sjanse han hadde, skulle også denne etterfølges av scoring fem minutter etter.

Viking var aggressive og søkte brudd der muligheten bydde seg. Og da Tripic snappet opp ballen midt inne på gjestens banehalvdel og bare løp – litt som Forrest Gump i sin tid gjorde – mot mål og inn i feltet, maktet ikke Strømsgodset stoppe ham på lovlig vis.

Jakob Glesnes felte lyngdølen og laget straffespark. Dermed var det duket for Tommy Høiland

Spissen la ballen enkelt midt i mål, og sørget med det for en fullt fortjent 2-0-ledelse. Hans fjerde straffescoring for sesongen. Det syvende totalt.

Strømsgodset fikk sin største sjanse på overtid av første omgang da de headet like over målet til Iven Austbø. Men da lagene gikk i garderoben for et kvarters pause, var med et fortjent resultat.

Saken fortsetter under bildet

170A1169
Straffeeksperten. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

En frekk lobb bort fra nedrykkstriden

Andre omgang startet med et lite overtak til gjestene. Men etter et par minutter viste hjemmelaget frem glitrende angrepsfotball igjen, og skapte flere gode muligheter.

Pereira viste seg nok en gang frem da han sendte ballen inn til Høiland. Spissen la ballen igjen med et frekt hælspark, og Fridjónsson fikk muligheten. Akkurat i det islendingen skulle til å skyte kastet en Godset-spiller seg foran og blokkerte. Men vakkert spill fra De mørkeblå.

Og slik fortsatte det utover.

Etter en time ble Tripic snytt for det som så ut til å være et soleklart straffespark. Nok en gang vant Viking ballen inne på Strømsgodsets banehalvdel, og nok en gang satt kapteinen fart.

Det minnet i grunn om da Tripic fikk straffe i første omgang.

I det han kom inn i boksen brukte Glesnes armen for å dytte ham ut av balanse, og Tripic gikk i bakken. Men dommer Kristoffer Hagenes ville ikke blåse denne gang.

Mens gjestene titt og ofte ga fra seg mye rom som Viking kunne utfordre, fant Strømsgodset sjeldent luker hos hjemmelaget. Det var tett.

Det haglet ikke akkurat målsjanser den siste halvtimen. Men det var betryggende å se De mørkeblå spille med en slik selvtillit både offensivt og defensivt. Strømsgodset er et lag man skal slå hjemme. Det gjorde Viking med stor overbevisning denne kvelden.

Så har man jo Tommy Høiland, da. I det 78. minutt vartet han opp med en scoring frekker en hårsveisen da han elegant lobbet ballen over Strømsgodsets keeper og i mål fra 17 meter. En herlig scoring av spissen, som nå står med åtte mål.

Et langt utspark fra Iven Austbø virket i utganspunktet ufarlig. Men Høiland luktet en sjanse, snek seg inn i bakrom, og da han så keeper på halvdistanse, vippet han ballen inn til enorm jubel blant begeistrede tilskuere.

Men festen var ikke over.

Syv minutter før slutt presenterte Adrian Nilsen Pereira seg for fotball-Norge. Lekent danset han seg gjennom gjestenes forsvar, og som en klassespiss satte han ballen iskaldt i mål.

Og da danset til og med Bjarne Berntsen på sidelinjen!

Hovedpersonen selv tok det med litt mer fatning.

– Helt greit mål. Tok en liten dragning og så satte jeg den i hjørnet, er den mild sagt beskjedne beskrivelsen Pereira selv gir av hans første scoring i Eliteserien.

Ny viktig kamp i vente

Zlatko Tripic scoret ikke denne gang, men kapteinen var nok en gang god, sto frem som en leder og skaffet også denne gang straffespark.

Selv var han fornøyd etter kampen.

– Jeg syntes det var veldig bra i dag. Vi scorer mange mål, skaper mange sjanser og spilte god offensiv fotball, sier Tripic og legger til at med den defensive prestasjonen var det perfekt å være Viking-spiller på en dag som dette.

Og kapteinen hyller Laget:

– Det var utrolig gøy å se hvordan vi sto sammen i dag som lag, forteller Tripic.

Saken fortsetter under bildet

170A1181
Zlatko Tripic likte godt måten Viking fremsto som et lag på. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Neste søndag venter Ranheim i ny hjemmekamp på SR-Bank Arena. Fredrik Torsteinbø sier de gleder seg, men at de ikke har noen planer om å senke skuldrene bare fordi de nå står med to strake seire.

Tripic sier syv poeng på disse tre kampene vil være bra, men at de går for ni.

– Vi går selvfølgelig inn for å vinne. Ranheim er et godt fotballag, men hjemme vet vi at vi kan slå hvem som helst, sier han.

Selv om det nå begynner å bli en luke ned til de nederste lagene, som i skrivende stund er på syv poeng til Tromsø på kvalifisering, er spillerne klare på at det fortsatt skal kjempes om mange poeng og at ingen ting er gjort allerede nå.

Heller ikke sjefen selv føler seg trygg ennå.

– Jeg puster ikke lettet ut før det er teoretisk umulig å bli blant de tre siste, sier Berntsen.

Jakten etter poeng og fornyet eliteseriekontrakt fortsetter om en uke.

Kampfakta

 • 18. serierunde, SR-Bank Arena

 • Søndag 18. august kl. 20.00

 • Viking - Strømsgodset 4-0 (2-0)

 • Viking (4-3-3): Iven Austbø – Fredrik Torsteinbø, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Kristian Thorstvedt (Johnny Furdal fra 78.), Kristoffer Løkberg, Samúel Kári Fridjónsson – Ylldren Ibrahimaj (Zymer Bytyqi fra 70.), Tommy Høiland, Zlatko Tripic (K) (Even Østensen fra 82.)

 • Benk: Amund Wichne, Johnny Furdal, Zymer Bytyqi, Even Østensen, André Danielsen, Rolf Daniel Vikstøl, Benjamin Källman

 • Strømsgodset (4-3-3): Martin Hansen – Lars Vilsvik, Jakob Glesnes (K), Tchamba Bangou, Prosper Mendy (Jonathan Parr fra 74.) – Herman Stengel, Jack Ipalibo (Lars-Jørgen Salvesen fra 54.), Johan Hove – Kristoffer Tokstad (Mustapha Fofana fra 68.), Mikkel Maigaard, Moses Mawa

 • Benk: Viljar Myhra, Jonathan Parr, Martin Rønning Ovenstad, Lars Sætra, Mustapha Fofana, Muhamed Keita, Lars-Jørgen Salvesen

 • Mål av: 1-0 Fredrik Torsteinbø (6.), 2-0 Tommy Høiland (Str. 37.), 3-0 Tommy Høiland (78.), 4-0 Adrian Nilsen Pereira (83.)

 • Sjanser: 7-1

 • Hjørnespark: 1-2

 • Dommer: Kristoffer Hagenes, Hovding

 • Gule kort: Martin Hansen (Strømsgodset), Samúel Kári Fridjónsson

 • Tilskuere: 6822

Annonse fra Eliteserien: