Ett steg nærmere pokalen

En god førsteomgang var det som skulle til for å slå Hinna i 2. runde av NM.

Det var mange som hadde tatt turen til Wintershallbanen på Hinna for å bevitne den historiske begivenheten som fant sted torsdag kveld. For første gang skulle de to naboene møtes i en tellende kamp, og dette var noe folk ville ha med seg.

De midlertidige tribunene som var satt opp på langsiden mot Boganesveien var fulle av mennesker. Og på grashaugen på motsatt side, hvor Hinnas trofaste følgere normalt står med kaffekoppen i hånden, sto massevis av folk gjemt under paraplyene sine, i skjul fra en himmel som virket å ha åpnet samtlige sluser for anledningen. 

Lukten av pølser og varm kaffe var sterk, og folk handlet inn for å holde varmen. Men det var nok Hinna-paraplyene som ga best salg denne maikvelden.

Avgjorde i første omgang  

Tommy Høiland var småsyk etter kampen mot Molde, og skulle egentlig ikke spille. Men da Viking-spillerne møtte opp på til kamp, var spissen frisk, rask og kampklar. Ryktet skal ha det til at han ga det som plaget ham til André Danielsen, som ikke var å se.

Dermed ble de eneste endringene fra laget som startet mot Molde at Rolf Daniel Vikstøl tok plassen til Pereira og Zlatko Tripic kom inn for Kristian Thorstvedt, som er i Polen for å spille U20-VM sammen med Erik Arnebrott og resten av det norske landslaget.

Viking spilte i retning byen i første omgang. Regnet høljet ned, men virket ikke å skremme bort noen av tilskuerne som hadde møtt opp. Og de som trosset regnværet fikk servert litt av hvert de første fem minuttene.

Først havnet Zlatko Tripic og tidligere Viking-spiller Makhtar Thioune i klammeri, etter en tøff duell hvor Tripic havnet i bakken.

Så satt plutselig Iven Austbø nede, og måtte forlate banen og bli erstattet av Amund Wichne.

Like etter byttet fikk Tripic sjansen fra 35 meter. Kapteinen, tydelig spillesugen etter å ha stått over mot Molde, ladet børsa og fyrte av. Skuddet hadde god retning, men Lars Moe Billington i Hinna-buret, som treners av Viking-legenden Erik Johannessen, reddet mesterlig og fikk gitt til corner.

Hinna var aggressive og presset godt, og de fikk sin første avslutning da Cairo Lima kom seg oppover langs høyresiden, skar inn og skjøt fra like utenfor sekstenmeteren. Skuddet var ikke hardt nok og ble enkelt plukket opp av Wichne.

Like etter gikk Viking i angrep.

Amund Wichne kastet ut til Rolf Daniel Vikstøl. Han spilte ballen til Tripic som gikk innover i banen. Kapteinen kombinerte fint med Ylldren Ibrahimaj og Vikstøl, fikk ballen tilbake og vendte spillet over mot høyre.

Samúel Kári Fridjónsson fikk ballen og ga ut til Zymer Bytyqi som utfordret før han ga ballen tilbake til islendingen. Han avsluttet på direkten og så ballen snike seg langs bakken og i mål til 1-0.

Et flott angrep, bygget opp fra bakerste mann.

Mest Lest

Men hjemmelaget lot seg ikke knekke og prøvde seg igjen ikke lenge etter. Nok en gang var det kantspilleren Cairo Lima som gikk for skudd. Denne gang gikk ballen over.

Så fikk Viking frispark ute til venstre. Nylig landslagsuttatte Ylldren Ibrahimaj stilte sg opp og la inn i feltet. Der kom Tripic på et perfekt løp og headet ballen i krysset. 2-0.

Makhtar Thioune viste flere ganger at han fortsatt vet hvordan fotball gjøres. Og etter en halvtime klemte han til fra distane på et frispark. Skuddet var hardt og Wichne måtte gi retur, som han var kjapp med å plukke opp igjen selv. Men en god sjanse for rødtrøyene og den tidligere Viking-spilleren.

Fridjónsson økte så til 3-0 ti minutter før pause. Zlatko Tripic la inn og midtbanespilleren dukket opp inne foran mål hvor han dyttet ballen forbi keeper.

Selv om Viking styrte det meste, var 3-0 ganske godt betalt med tanke på størrelsen på sjansene. Og med en slik ledelse til pause var kampen mer eller mindre avgjort – skulle en i hvert fall tro.

Nest best

Usman Sale kom inn for Zymer Bytyqi i andre omgang, og nigerianeren snappet opp ballen nærmest rett fra avspark, spurtet mot mål og ga ballen til Tommy Høiland inne i boks. Høiland prøvde å servere hat tricket til Fridjónsson i stedet for å avslutte selv, men da brøt Hinna.

Fjerdedivisjonslaget viste i perioder av første omgang hvorfor de har vunnet ni av ni kamper til nå denne sesongen, og kom flere ganger til muligheter.

Kun to minutter ut i den andre omgangen sørget de for ny spenning i kampen.

Cairo Lima stjal ballen fra Fredrik Torsteinbø på høyresiden og satte fart mot dødlinjen. Etter å ha passert flere Viking-spillere la han inn foran mål. Der kom Alf Jakob Aano som kastet seg inn og fikk satt reduseringen bak Amund Wichne, til stor jubel på blant de fremmøtte publikummerne.

To minutter senere var Aano svært nære å sette enda en ball i mål.

Makhtar Thioune vant ballen inne på egen banehalvdel, hadde massevis av rom og satte fart fremover. Han ga til slutt ballen til Aano som avsluttet på direkten. Ballen gikk i en fin bue, men like over målet til Wichne.

Og i denne omgangen var Hinna det beste laget. De spilte fin fotball, løp mye, var aggressive og spilte seg frem til flere gode sjanser.

Men da ti minutter gjensto, satte Zlatko Tripic inn kampens siste mål. En aggressiv Usman Sale vant ballen langt inne på Hinnas banehalvdel. Han gikk innover før han slo ut til Tripic som avsluttet fra sekstenmeteren. Skuddet gikk i mål, og med det punkterte han for alvor kampen.

På overtid fikk Torsteinbø en kjempesjanse da han fikk et innlegg i fanget og sto alene med keeper foran mål. Men hjemmelagets sisteskanse gjorde en solid redning.

Da dommeren blåste av sto det 1-4 på resultattavla, og med seieren er Viking videre i cupen – ett steg nærmere pokalen. Mandag kommer oppsettet for 3. runde.

 

Kampfakta

  • 2. runde i NM, Wintershallbanen, Hinna

  • Hinna - Viking 1-4 (0-3)

  • Viking: Iven Austbø (Amund Wichne fra 4. min) – Sondre Flem Bjørshol, Tord Johnsen Salte, Viljar Helland Vevatne (Adrian Nilsen Pereira fra 60. min), Rolf Daniel Vikstøl – Fredrik Torsteinbø, Samúel Kári Fridjónsson, Ylldren Ibrahimaj – Zymer Bytyqi (Usman Sale fra 46. min), Tommy Høiland, Zlatko Tripic (K)

  • Hinna: Lars Moe Billington – Fredrik Fossmark, Sondre Risa, Harald Vindenes, Arvin Gergerechi (Torodd Eriksen Fijar fra 46. min) – Adam Dahl Assad, Mikal Mæle, Makhtar Thioune – Cairo Lima, Erik Engebretsen (Nikolai Lyngnes Ramland fra 46. min), Alf Jakob Aano (Martin Asserson fra 81. min)

  • Mål av: Samúel Kári Fridjónsson (19. og 37. min), Zlatko Tripic (28. og 81. min), Alf Jakob Aano (47. min)

  • Sjanser: 6-8

  • Hjørnespark: 7-5

  • Dommer: Daniel Higraff, Brodd

  • Gule kort: Tommy Høiland, Mikal Mæle, Makhtar Thioune, Harald Vindenes

Annonse fra Eliteserien: