Foto: Haavard Hana

Viking - Aberdeen: Endelig Europa!

Fra den første europacupkampen i 1972 frem til den foreløpig siste i 2008, har vi fått mange minneverdige kvelder. Torsdag skal vi igjen få oppleve europacupfotball i Stavanger!

Viking - Aberdeen ser du på aftenbladet.no. Sendingen starter klokken 20.00. Avspark 20.30.

 

Lenge siden sist

Ikke siden 2008 har Viking målt krefter med internasjonal motstand i tellende kamp. Året etter bronsemedaljen i Eliteserien, var det duket for kvalifisering til Europa League om sommeren.

Første hinder var litauiske Vetra fra Vilnius, et lag som for øvrig ble oppløst i 2010 grunnet finansielle problemer.

Etter et skuffende 0-1-tap i den litauiske hovedstaden, sørget to mål fra den danske midtbanegeneralen Nicolai Stokholm for 2-0-seier hjemme i Stavanger.

Så ventet finske Honka.

I den første kampen, som gikk i Finland, ble det målløst. Allan Gaarde scoret etter bare åtte minutter av oppgjøret i Stavanger. Men finnene kom tilbake, snudde kampen og tok seg videre. Dermed var det foreløpig siste europaeventyret over.

I 2005 gikk det langt bedre og Viking kom seg til gruppespillet i UEFA-cupen, det som var forølperen til Europa League. Grunnen til at det ble spill på kontinentet det året, var at Norge toppet UEFAs Fair play-liste og Viking var snille gutter.

I de tre kvalifiseringsrundene ble nord irske Portadown, walisiske Rhyl (også de er oppløste) og østerrikske Austria Wien slått ut. Sistnevnte etter en kanonkule fra Trygve, Trygve Nygaard.

I gruppespillet ventet franske Monaco, tyske Hamburg, tsjekkiske Slavia Praha og bulgarske CSKA Sofia. Den gang var det et litt annet format enn i dag, og lagene møttes bare en gang.

Roy Hodgsons gutter røk ut etter én seier, én uavgjort og to tap. Men fikk med seg en fin 1-0-seier hjemme over Monaco, som hadde spillere som Emanuel Adebayor, Patrice Evra og Maicon på laget.

Store kvelder

Den aller første europacupkampen til Viking ble spilt 13. september 1972. Da var islandske IBV motstandere i første runde av UEFA-cupen. Kampen gikk foran om lag ni tusen tilskuere på Stavanger stadion, som for første gang var lyst opp av flomlys.

Svein Kvia scoret kampens eneste mål på et langskudd. Det første europacupmålet til Viking. I returoppgjøret på Island endte det 0-0, noe som betydde avansement. I andre runde ventet storlaget FC Köln.

Tirsdag 25. oktober 1972. Ti dager etter at Viking hadde sikret seg seriegullet, det første av det som skulle bli fire strake, møtte tretten tusen tilskuere opp for å se guttene ta imot proffene fra Vest-Tyskland. Det var liten tvil om hvem som var favoritter. Men Viking-trener Kjell Schou-Andreassen hadde funnet svakheter hos motstanderen. Og for en aften det skulle bli for alle med med et mørkeblått hjerte.

PA_0735_Ubb_002.t5f34e6f3.m400.w.3Watermark_mai2014_ny.tif.tif.pv.xd25b58c4
Viking-laget før avspark mot Köln. Foto: Stavanger Byarkiv

Viking lot gjestene styre, og satt Inge Valen til å passe på landslagsstjernen, som ble verdensmester med Vest-Tyskland to år senere, Wolfgang Overath. To ganger i løpet av kampen kom Overath seg fri fra Valens markering. Begge gangene smalt det i aluminiumen bak Erik Johannessen. Men mål ble det ikke.

Kvarteret før slutt. De mørkeblå hadde kjempet og sloss i en hel kamp. Nå kom betalingen. Hans Edgar Paulsen slo pasningen, og Johannes Vold satte ballen i mål fra fem meter. Det var nesten ikke til å tro. Viking hadde slått helproffene fra Vest-Tyskland og vunnet århundrets kamp!

Så må det gjerne legges til at det ble 1-9-tap i returoppgjør. Pytt, pytt. 

Kampen mot FC Köln var den første av flere store europacupkvelder på Stavanger stadion. På 70- og 80-tallet ble det spilte jevnt mot Borussia Mönchengladbach, Røde Stjerne, Partizan Beograd og Legia Warszawa. Og ofte hang Viking godt med hjemme, men røk borte. Det var ikke tilfelle i 1982, da Bjarne Berntsen spilte og var med på å slå ut Lokomotive Leipzig.

Ti år senere var Barcelona motstander i Serievinnercupen. Et knepent 0-1-tap på Nou Camp ble etterfulgt av 0-0 hjemme på Eiganes. Bjarne var trener.

Les mer om da Viking møtte Barca

BySt2008_07_G049_030.t55b9c829.m400.w.3Watermark_mai2014_ny.tif.tif.pv.xdcffefaf
Stavanger Aftenblads Viking-blogger Ingve Bøe i duell med dagens Barcelona-trener Ronald Koeman. Egil Fjetland kommer susende inn. Fra Viking - Barcelona i 1992. Foto: Stavanger Byarkiv

Slo verdens beste

På slutten av 90-tallet møtte Viking Sporting Lisboa i 1. runde av UEFA-cupen. Laget som for øvrig venter i neste runde om Viking slår Aberdeen torsdag kveld. For nordmenn flest var det ikke mange kjente navn på laget fra Portugal. Men en mann visste alle hvem var. Verdens beste målvakt: Peter Schmeichel.

Noen måneder i forveien hadde han vært med på å vinne Premier League, FA cupen og Champions League med Manchester United. Nå skulle han trappe ned og nyte livet i portugisisk fotball.

Så fikk han hilse på Magnus Svensson og Stavanger-høsten.

NTB_kUNtvRxRt-I
Magnus Svensson ga ikke Sporting-spillerne fred et sekund. Foto: Luis d'Orey REUTERS

Viking sjokkerte portugiserne i første kamp. På Stavanger stadion scoret først Magnus Svensson, så Morten Berre og til slutt Odd Arne Espevoll – på straffe!

3-0 ble sluttresultatet. I neste kamp ble det 0-1-tap, men Viking var videre.

Werder Bremen var neste motstander. Etter 2-2 i Stavanger og 0-0 i Tyskland var det over og ut. To år senere var det dags igjen.

Også i 2001 røk man i 2. runde av UEFA-cupen. Det samme gjorde man året etter. Men da hadde man fått Chelsea-kampen. Den glemmer ingen.

Les om Chelsea-kampen: Den siste bragden på Stavanger stadion

Nye muligheter

Men det var da. Nå skal De mørkeblå på nytt prøve seg i Europa.

Selv om det blir en annerledes – forenklet – kvalifisering, blir det langt fra enkelt å kvalifisere seg til gruppespillet, slik man gjorde i 2005. Men mulighetene er virkelig til stede.

På grunn av koronasituasjonen vil det bare spilles enkeltkamper i kvalifiseringen, altså ikke hjemme/borte. Viking kommer som kjent inn i 2. kvalifiseringsrunde, hvor Aberdeen venter.

Viking - Aberdeen: Tidligere møter

Skulle det bli seier over rødtrøyene fra Skottland, venter en ny kvalifiseringsrunde uken etter. Motstander der blir som nevnt Sporting Lisboa, i Portugal. Om man også kommer seg forbi det hinderet, har man tatt seg til playoff-runden. Seier i den gir plass i gruppespillet.

Med andre ord: Vinner Viking tre kamper skal det spilles Europa League på SR-Bank Arena i høst.

Drømmen leve!

Annonse fra Eliteserien: