Maurice Ross

Viking - Aberdeen: Disse har spilt for begge klubbene

Torsdag kveld møter Viking Aberdeen i kvalifisering til Europa League. Vi ser på spillerne som har akslet begge lags trøyer.

Viking - Aberdeen ser du på aftenbladet.no. Sendingen starter klokken 20.00. Avspark 20.30.

 

Thomas Solberg

For Viking: 135 kamper og 15 mål (1995-1999)
For Aberdeen: 78 kamper og 5 mål (1999-2002)
 

Thomas Solberg kom til Viking fra Moss i 1995 – hentet til Stavanger av trener Bjarne Berntsen. Forsvareren spilte mye i sine to første sesonger i klubben, men slet med spilletid i de to neste. I 1999 gikk det bedre, så bra at han på sensommeren ble solgt til Aberdeen for flere millioner – av direktør Bjarne Berntsen.

Det gjorde at han ikke fikk være med på å slå ut Sporting Lisboa av UEFA-cupen, slik Viking gjorde på høsten det året – og kan få muligheten til å gjøre igjen, om det blir seier mot Aberdeen.

Debuten for skottene kom mot St. Johnstone, hvor tidligere lagkamerat i Viking – og tidligere Aberdeen-spiller – Paul Kane spilte. I Skottland ble Solberg i tre sesonger, før han returnerte til Moss etter endt kontrakt i 2002.

Thomas Solberg. Foto: Stavangerbilder.no
Thomas Solberg. Foto: Stavangerbilder.no

Paul Kane

For Viking: 18 kamper og 4 mål (1996)
For Aberdeen: 141 kamper og 13 mål (1991-1996)
 

Den skotske midtbanespilleren Paul Kane kom til Viking fra Aberdeen i 1996. Han signerte før sesongstart, men skottene ville ikke slippe ham før kontrakten gikk ut 31. mai, dermed gikk han glipp av de ti første serierundene.

Debuten kom i 1-3-tapet borte mot Kongsvinger 5. juni, og han fikk totalt 15 seriekamper fra start. Kane ble likevel ikke den suksessen trener Poul Erik Andreasen og Viking håpet på, og etter den ene sesongen var det slutt.

Han dro tilbake til Skottland og spilte i flere år for St. Johnstone.

Maurice Ross

For Viking: 61 kamper (2007-2008)
For Aberdeen: 7 kamper (2009-2010)
 

Maurice Ross kom i sin tid opp gjennom akademiet til Glasgow Rangers og fikk en del kamper for klubben før ferden gikk videre til England. Der spilte han for Sheffield Wednesday, Wolverhampton og Millwall. I 2007 signerte han for Viking og var med på bronselaget til Uwe Rösler. Da han prøvespilte for klubben på La Manga under oppkjøringen, fikk han rødt kort etter å ha tatt strupetak på Fredrikstad-spiller Tarik Elyounussi.

I 2008 var ha med da Viking møtte Honka i kvalifisering til Europa League – Vikings siste europacupkamp til nå. Etter sesongen dro han til tyrkisk fotball, før han i 2009 ble klar for Aberdeen. Karrieren hans der varte bare i noen måneder. Så gikk turen videre til Beijing.

Etter en tur hjemom skotsk fotball igjen, dukket han opp hos Vidar. Der ble han en sesong før han gikk til Sola, hvor han også var trener. 

Han har siden vært trener for EIK og for to klubber på Færøyene. I dag er han reservelagstrener i skotske Motherwell.

Andrius Velicka

For Viking: 18 kamper og 6 mål (2008)
For Aberdeen: 6 kamper og 1 mål (2010-2011)
 

Etter å ha bøttet inn mål for Hearts i skotsk fotball, ble den litauiske spissen Andrius Velicka hentet til Viking for å erstatte Peter Ijeh. Spilleren hadde en saftig prislapp, og kom med de beste skussmål. Forventningene til 28-åringen, som hadde blitt kåret til årets spiller i hjemlandet to ganger, var skyhøye.

Noe av det han selv så frem til med å komme til Viking, var å spille europacup. Da Viking spilte kvalifisering til Europa League senere det året, var han allerede borte. For etter kun fire måneder i Stavanger ble ha kjøpt av Glasgow Rangers.

Spissen endte med tre mål på elleve seriekamper i mørkeblått.

I 2010 dro han på lån til Aberdeen, uten at det ble den helt store suksessen. Han avsluttet karrieren med spill i hjemlandet og i Aserbajdsjan.

NTB_XPXVlNdQlvQ
Andrius Velicka jubler etter at han satte inn seiersmålet i en kamp mot Aalesund. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

 

Annonse fra Eliteserien: