Debutantene leverte da årets første poeng kom

(Viking - Mjøndalen 1-1) Viking levert bra og tok et godt steg i riktig retning. Men det holdt bare til ett poeng mot Mjøndalen. Da var det hyggelig å se at de unge spillerne som fikk sjansen fra start grep den og fikk vist seg frem.

(Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Viktig å komme i gang med poengsankingen

– Først og fremst var det utrolig gøy å spille, jeg koste meg og hadde det gøy, sa 17 år gamle Sondre Auklend etter å ha debutert fra start i Eliteserien.

Unggutten var en av fire spillere som var med fra start for første gang i år. Han leverte en sterk prestasjon, og følte selv han fikk svar på at han er god nok for nivået.

Og det tok ikke lange stunden før folk fikk se hva som bor i ham. Allerede før det var gått tre minutter vartet han opp med noen finter og gikk forbi tre mann før han fikk hjørnespark. Han var uredd, leken og sulten, og smeltet nok mange fotballhjerter denne onsdagen.

– Det jeg tenker på når jeg går utpå der er at jeg skal ha det gøy. Gjør det beste du kan og gå ut med lave skuldre, da får du ofte til det du prøver på, sa han etter kampen.

Sondre Auklend hadde god grunn til å være fornøyd med egen innsats etter onsdagens kamp. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Sondre Auklend hadde god grunn til å være fornøyd med egen innsats etter onsdagens kamp. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

En annen som fikk sin første start var Joe Bell. han ble attpåtil kåret til banens beste av en lokal jury, uten at han fikk med seg det selv.

– Ikke sikker på hvem som bestemte det, men hyggelig av dem, sa Bell i pressesonen etter kampen.

Trener Bjarne Berntsen var også fornøyd med det han fikk se.

– Joe viste de kvaliteten som var blant grunnene til at vi hentet ham, skrøt Berntsen.

21-åringen var god i rollen vi har blitt vant til å se Kristoffer Løkberg i. Han løp mye, var bra med ballen i beina og tråkket til i duellene, som det var mange av i kampen.

– Jeg er fortsatt ny i ligaen, men hørte at dette kom til å bli en fysisk kamp. Det var det, men det var fair, poengterer han.

Både i første og andre omgang fikk vi kontroversielle situasjoner. Og fem minutter før pause ble Viking tildelt straffe. Det satte Veton Berisha sikkert i mål. Hans første scoring for klubben på nesten fem år.

Før Berishas scoring hadde Mjøndalen tatt ledelsen. Allerede etter 19 minutter scoret Shuaibu Ibrahim etter et hjørnespark. Etter dette dreide så og si alt seg om Viking.

Etter pause fortsatte trykket fra De mørkeblå, men som vi har sett tidligere manglet det på presisjonen når man nærmet seg mål. Mjøndalen forsvarte seg bra, og hadde noen overganger som var litt skumle, men stort sett hadde Viking god kontroll.

– Vi har god kontroll på banespillet, men sliter med å få den siste pasningen og det siste skuddet til å sitte, forklarte Sondre Auklend.

Noen sjanser skapte Viking, men det ble ikke virkelig farlig foran Mjøndalens mål før Even Østensen kom utrolig nærme like før slutt.

Joe Bell mener det var mye positivt å ta med seg fra dagens kamp, men at det fortsatt er en del å jobbe med.

– Vi tar steg i riktig retning, men målet er selvsagt tre poeng. Når vi ikke greier det, må vi se på hva vi kan forbedre og gjøre noe med det.

Trener Bjarne Berntsen var langt mer fornøyd detter denne kampen enn de to første. Spesielt defensivt syntes han det var bra.

– Kjekt å slå tilbake med en mye bedre kamp etter to tap. Å komme i gang med poengene er viktig, påpekte han.

Joe Bell syntes debuten fra start gikk bra, men var skuffet over at det ikke ble tre poeng. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Joe Bell syntes debuten fra start gikk bra, men var skuffet over at det ikke ble tre poeng. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Gjorde fire endringer

Fotballsommeren 2020 fortsatte onsdag kveld med de seks første kampene av Eliteseriens tredje serierunde. Dette var Vikings tredje kamp på åtte dager, den tredje av totalt seks kamper som skal spilles på 18 dager. Og med så tett kampprogram blir det naturlig å rullere litt på laget.

Bjarne Berntsen og hans team gjorde fire bytter fra laget som startet de to første kampene. Inn på venstrebackplassen kom Rolf Daniel Vikstøl for Adrian Nilsen Pereira. På midten fikk den 17 år gamle tidligere Vidar-spilleren Sondre Auklend og vår venn fra New Zealand, Joe Bell, spille fra start. Det samme fikk Jefferson de Souza, da han erstattet Even Østensen ute på venstrekanten.

– Utrolig stort å få muligheten som 17 åring, sa Sondre Auklend før kampen.

– Sondre er den beste vi har til å skape ubalanse hos motstanderen, med sin teknikk, dribleferdigheter og ikke minst vendingsferdigheter, sa Bjarne Berntsen om uttaket.

Kristoffer Løkberg var siste mann på midtbanen. Veton Berisha startet som spiss, og Ylldren Ibrahimaj tok over for Zymer Bytyqi ute til høyre.

I 24-25 varmegrader skulle Viking prøve å bryte ned et gjerrig Mjøndalen-lag.

Bruntrøyene kom på fra én uavgjort og én seier. For å gjøre seg fortjent til de fire poengene hadde de scoret ett mål. På deres fem siste kamper sto de med 1-2 i målforskjell. Viking på sin side sto med 2-7 i målforskjell på sine to første kamper i Eliteserien, og hele 11-9 på de siste fem.

Mjøndalen gjorde én endring fra laget som slo Sarpsborg 08 lørdag. Tilbake i startelleveren var Christian Gauseth, som erstattet Joackim Olsen Solberg.

Også denne kampen ble spilt foran 200 tilskuere. De gjorde en strålende innsats for å backe guttene, og oppførte seg samtidig eksemplarisk smittervernsmessig.

Kalddusj og straffescoring

Det var heltente Viking-spillere ute etter å revansjere seg vi fikk se ute på kunstgresset denne onsdagskvelden. Gode i duellspillet, ofte villige til å utfordre og med blikket vendt forover stort sett hele tiden.

Sondre Auklend presenterte seg som tidligere nevnt tidlig i kampen da han fintet bort et par mann og fikset hjørnespark. Også defensivt viste han kvaliteter, og ga tydelig beskjed om at Bjarne Berntsen ikke skulle angre på valget om å la ham starte.

Men det var gjestene som tok ledelsen. I det 19. spilleminutt fikk de hjørnespark. Det ble slått inn i feltet hvor tidligere Viking-spiller Markus Nakkim headet mot mål. Inne foran Iven Austbø befant Shuaibu Ibrahim seg, han vendte opp og satte ballen i nota. En skikkelig kalddusj i varmen.

Like etter scoringen fikk Viking sin første mulighet.  Et flott innoverskrudd frispark fra Ylldren Ibrahimaj traff hodet til Rolf Daniel Vikstøl. Sørlendingen fikk bra trøkk i headingen, men Sousha Makani i gjestenes mål vartet opp med en fremragende redning og avverget.

Mjøndalen ble naturlig nok lavere etter scoringen, men var likevle hissige på overganger og slapp også gjennom til tider. Etter 27 minutter ble det farlig. Fredrik Brustad slo inn, foran mål tok Ibrahim imot, vendte opp og avsluttet. Heldigvis var skuddet svakt og Iven Austbø hadde god kontroll.

Etter en halvtime spilte Viking seg fint gjennom. Sondre Auklend var naturligvis involvert, og unggutten fintet bort en mann, rykket til og spilte videre til Kristoffer Løkberg inne i boksen. Han vendte opp og avsluttet via en motspiller og like utenfor.

Hjørnesparket ble også farlig. Rolf Daniel Vikstøl var frempå med hodet igjen, men nok en gang reddet gjestenes keeper på strålende vis.

Nå kjørte Viking, og angrep etter angrep ble rullet opp. Temperaturen ute på banen steg til værs da Veton Berisha gikk i bakken, ropte på straffe og ble belønnet med gult kort for filming. Få minutter senere skulle han slå knallhardt tilbake.

For fem minutter før pause fikk Viking straffe. Ylldren Ibrahimaj kom oppover langs høyrekanten og fyrte av. Keeper reddet, men ga retur. Der var Veton Berisha frempå, han ble tatt. "Jeffy" fikk ballen og prøvde seg, men keeper reddet igjen, og akkurat i det Kristoffer Løkberg satte den tredje returen i mål blåste dommer for straffespark.

Veton Berisha stilte seg opp og luktet på sitt første mål etter comebacket. Og fra ellevemetersmerket var han sikker, og banket ballen langs bakken og ned i hjørnet – utagbart for keeper.

Viking fortsatte å kjøre kampen, og like før pause var Berisha nære på etter en stupheading på første stolpe, men ballen gikk utenfor.

Veton Berisha kunne juble etter sesongens første scoring. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Veton Berisha kunne juble etter sesongens første scoring. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Styrte kampen, men manglet det siste lille

Andre omgang startet som den første sluttet: med en heftig Viking-offensiv. Jefferson de Souza var i det lekne hjørnet, utfordret, løp forbi og fintet bort motspillere langs venstrekanten.

Også Rolf Daniel Vikstøl spilte godt, og legger man til Sondre Auklend i den venstre indreløperrollen, ble det levert meget sterkt på venstresiden.

Dessverre ble det lite ut av det foran mål, og som flere var inne på etter kampen manglet presisjon på siste tredjedel av banen.

Markus Nakkim havnet i fokus da han plantet foten i bakhodet på Veton Berisha. En stygg situasjon som kvalifiserte til rødt kort, skulle man tro. Men Nakkim er godt likt i Stavanger og fikk bare gult.

Kvarteret ut i omgangen fikk Sondre Auklend frispark på kanten av sekstenmeteren. Fredrik Torsteinbø prøvde seg med et skudd, men keeper fikk ballen rett på og reddet greit.

Det var tidvis hett utpå SR-Bank Arena, og like etter var det målscorer Ibrahim og Hove som røk i tottene på hverandre etter en tøff duell. Ibrahim fikk gult kort.

Etterslengerne fortsatte, og tyve minutter ut i omgangen fikk Viking på ny frispark ute til venstre. Joe Bell slo inn i boks, men ingen fikk tak i den og den havnet til slutt ut i returrommet til Løkberg som skjøt langt over.

Jefferson de Souza jobbet utrettelig opp og ned langs kanten, og tok også returløpene sine. Den tidligere Brodd-spilleren tok absolutt vare på sjansen når han fikk muligheten til å starte.

Mjøndalen virket fornøyde med det ene poenget, og begynte å dra ut tiden tidlig – til både de på tribunen og de på banens store frustrasjon.

Etter 70 minutter måtte Runar Hove forlate banen etter en smell. Hvor alvorlig det er, visste ikke Bjarne Berntsen etter kampen. Men han trodde ikke det var altfor ille.

Fem minutter før slutt kom dagens andre gule kort for filming. Denne gang var det Tommy Høiland som fikk det. 

Like før slutt kom kampens siste sjanse. Even Østensen fikk ballen inne på fem meter, vendte og prøvde å slå ut femogførti. Men der kom en fot i veien og fikk blokkert ut til hjørnespark.

Mer ble det ikke denne kvelden, dermed endte det 1-1 på SR-Bank Arena. Allerede lørdag er det klrt for ny kamp. Da venter Vålerenga i hovedstaden.


Kampfakta

3. serierunde, Eliteserien
Onsdag 24. juni klokken 18.00, SR-Bank Arena
Viking - Mjøndalen 1-1 (1-1)
 

Viking: Iven Austbø – Fredrik Torsteinbø, Runar Hove (Adrian Nilsen Pereira fra 70.), Viljar Helland Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl – Kristoffer Løkberg (Tommy Løkberg fra 76.), Joe Bell, Sondre Auklend – Ylldren Ibrahimaj, Veton Berisha, Jefferson de Souza (Even Østensen fra 76.)

Benk: Trym Sølvberg Ur, Herman Haugen, Zymer Bytyqi, Tommy Høiland, Even Østensen, Sebastian Sebulonsen, Adrian Nilsen Pereira

Mjøndalen: Sousha Makani – Vetle Dragsnes, William Sell, Markus Nakkim, Sondre Solholm Johansen – Lars Olden Larsen, Fredrik Brustad (Martin Rønning Ovenstad fra 46.), Tonny Brochmann (Alexander Betten Hansen fra 87.), Christian Gauseth (Sondre Liseth fra 75.), Stian Semb Aasmundsen (Joackim Olsen Solberg fra 71.) – Shuaibu Ibrahim (Andreas Hellum fra 87.)

Benk: Jorge Miguel Soares Vieira, Quint Jansen, Alexander Betten Hansen, Joackim Olsen Solberg, Sondre Liseth, Martin Rønning Ovenstad, Andreas Hellum

Mål av: 0-1 Shuaibu Ibrahim (19.), 1-1 Veton Berisha (str. 41.)

Sjanser: 7-4
Hjørnespark: 8-5
Dommer: Kai Erik Steen, Østsiden Askøy FK
Gule kort: Veton Berisha, Rolf Daniel Vikstøl, Markus Nakkim, Shuaibu Ibrahim, Tommy Høiland
Tilskuere: 200
Annonse fra Eliteserien: