Viking - Strømmen, Ylldren Ibrahimaj. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Avsluttet med tap

En god førsteomgang ble etterfulgt av en mindre god andreomgang. Det resulterte i at Dinamo Brest gikk seirende ut av tirsdagens kamp.

Kort fortalt

Viking styrte det aller meste i første omgang, og det var fullt fortjent da Ylldren Ibrahimaj fikk avslutte et vakker angrep og sende de mørkeblå i ledelsen etter en halvtime. I andre omgang var det derimot hviterusserne som styrte showet. 1-1 kom tidlig i omgangen, mens vinnermålet ble satt inn etter en uheldig inngripen av Iven Austbø.

Lagene hadde hver sin omgang. Uavgjort hadde vært greit, men det var heller ikke ufortjent at Dinamo Brest gikk seirende ut av det som var Vikings siste kamp på spansk jord denne oppkjøringen.

Kampfakta nederst i saken.

Tripic måtte gi seg

Viking gjorde flere endringer på laget sammenlignet med startoppstillingen fra Aalesund-kampen. Iven Austbø tok plass i målet, Adrian Nilsen Pereira, Tord Johnsen Salte og – endelig – Viljar Vevatne kom inn i forsvarsrekka. På midten fikk Lasse Berg Johnsen og Fredrik Torsteinbø tillit ved siden av Kristian Thorstvedt, og som midtspiss falt valget på Usman Sale da det var tid for å gi Tommy Høiland litt hvile. 

I utgangspunktet skulle Zlatko Tripic også ha startet, men han måtte gi seg etter oppvarmingen. Inn kom Ylldren Ibrahimaj.

André Danielsen var uaktuell til kampen grunnet skade. Det samme gjaldt Even Østensen og Harald Tangen Nilsen.

Scoring etter nydelig angrep

Viking var gode i første omgang, og flere fine angrep ble rullet opp. Bakover fikk ikke forsvaret altfor mye å bryne seg på, men det som kom hadde de god kontroll på.

Ylldren Ibrahimaj fikk kampens første mulighet. En dårlig klarering fra Dinamo Brest havnet i beina på Zymer Bytyqi som gikk til dødlinja og la inn lavt. På første stolpe kom Ibrahimaj og avsluttet over.

Et par minutter senere kom nok et godt innlegg fra høyresiden og Bytyqi. Denne gang hadde ballen retning Torsteinbø på bakre stolpe, men en forsvarer fikk klarert til corner.

Det nærmeste Dinamo Brest kom de første tjue minuttene, var et skudd fra langt hold som gikk høyt over mål. Hviterusserne opptrådte rufsete innledningsvis, og slet med etablere noe spill.

Viking var aggressive og brøt flere ganger. De prøvde ofte å utnytte Usman Sales fart med å slå i bakrom, noe som gikk et par ganger, uten at det ble de helt store sjansene ut av det.

Da litt over en halvtime var spilt, kom Vikings scoring.

En god Kristian Thorstvedt spilte til Fredrik Torsteinbø midt inne på hviterussernes banehalvdel. Han la videre ut til Pereira som kom på venstre. Pereira tok med seg ballen før han la inn foran mål. Der lå Ylldren Ibrahimaj og dunket ballen i nettet fra ti meter. En flott og fullt fortjent Viking-scoring.

De mørkeblå holdt oppe momentet og gikk rett i strupen på Dinamo Brest etter scoringen. Ballen havnet etter hvert hos Zymer Bytyqi som avsluttet, men hviterusserne fikk klarert til corner.

Viljar Vevatne greide seg bra i sin første kamp på månedsvis. Rett før pause vartet han opp med en strålende inngripen da Dinamo Brest var i ferd med å spille seg til en stor sjanse. Også Kristian Thorstvedt leverte en god omgang, og man merket tydelig at unggutten var borte i andre omgang.

Har du fått med deg? Vikinger på landslagstokt

Ti minutter før pause vridde Viking spillet pent gjennom midtbanen. Adrian Nilsen Pereira kom til innlegg og slo hardt inn foran mål. Dessverre var ingen hvitkledde først på ballen, og Dinamo Brest klarerte til nok et hjørnepark.

Pereira fikk seg også en brukbar mulighet på frispark da han prøvde seg på en frekk innoverskrudd variant fra høyresiden. Keeper rakk bort til første stolpe hvor ballen var på vei, men måtte gi retur i farlig rom.

Snudde kampen

Det skulle ikke gå mange minuttene før Dinamo Brest skulle få noe å juble for i andre omgang. Et pent angrep, ikke ulikt det Viking scoret på, ble avsluttet av Pavel Niakhaichyk, som bredsidet ballen i mål fra ti meter. Dette var egentlig den første gode muligheten hviterusserne hadde i kampen. Så på samme måte som mot Aalesund ble Viking hardt straffet av en effektiv motstander.

Etter dette skrudde Dinamo Brest opp tempoet de hadde holdt seg på hittil i kampen, og utover omgangen var det et helt annet lag vi fikk se.

Kristian Thorstvedt ble erstattet av Samúel Fridjónsson i pausen, og etter 60 minutter kom også Tommy Høiland og Axel Óskar Andresson inn.

Brest var giftigere fremover, og var blant annet nære ved å ta ledelsen på et frispark fra langt hold som gikk forbi alt og alle og strøk stolpen.

Men også Viking fikk sine muligheter. Blant andre prøvde Zymer Bytyqi seg på mål et par ganger. Kantspilleren fikk kjempetreff da han klemte til på volley fra seksten meter. Keeper måtte gi en farlig retur, før ballen ble klarert.

På overtid greide nesten Tommy Høiland å rote med seg ballen og komme alene med keeper, men det ble bare nesten for spissen. Også Adrian Nilsen Periera, som var en av Vikings klart beste denne kampen, var nære å komme seg alene gjennom på tampen. Men, det ble bare nesten.

I det 68. minutt kom seiersmålet. Dinamo Brest slo en innoverskrudd corner. Iven Austbø kom ut og forsøkte å bokse ut, men i stedet for å klarere havnet ballen på foten til Siarhei Kisliak, som la den i det tomme buret.

Dermed avsluttet Viking også dette Marbella-oppholdet med tap. Men en god førsteomgang er likevel noe å ta med seg.

Allerede på søndag er det ny kamp. Da kommer Egersund på besøk til SR-Bank Arena. Vel møtt.

Kampfakta

  • Viking - Dinamo Brest (Hviterussland) 1-2 (1-0)

  • Viking: Iven Austbø – Adrian Nilsen Pereira, Viljar Vevatne (K), Tord Johnsen Salte, Sondre Flem Bjørshol – Fredrik Torsteinbø, Lasse Berg Johnsen, Kristian Thorstvedt – Ylldren Ibrahimaj, Usman Sale, Zymer Bytyqi

  • Benyttede innbyttere: Samúel Fridjónsson, Tommy Høiland, Axel Óskar Andrésson, Rolf Daniel Vikstøl

  • Mål av: Ylldren Ibrahimaj (32), Pavel Niakhaichyk (49), Siarhei Kisliak (68)

  • Sjanser: 5-4

  • Hjørnespark: 4-6

  • Gule kort: Kristian Thorstvedt, Axel Óskar Andrésson, en hviterusser

Annonse fra Eliteserien: