Avsluttet eliteseriecomebacket med stil

(Brann - Viking 1-5) Eg kan tella te fem. Ein-to-tri-fir-fem! (Foto: NTB scanpix)

Kort fortalt

– Meget fornøyd med kampen vi leverer i dag, og sesongen generelt, sa tomålsscorer Kristian Thorstvedt til Eurosport like etter at han og lagkameratene hadde vært borte og takket den imponerende store gjengen med tilreisende supportere.

Og grunn til å være meget fornøyd har Thorstvedt så absolutt.

Sesongen ender med en 5.plass, den beste tabellplasseringen siden 2015. Og om en uke venter den første cupfinalen på 18 år. 

For Thorstvedts del blir han lagets toppscorer med ti mål – og det i debutsesongen sin på øverste nivå. Noe han har all grunn til å være stolt av.

Hans første scoring denne kvelden var utligningen til 1-1. Fredrik Haugen hadde sendt Brann i ledelsen før det var gått ti minutter, men etter et kvarter fikk Thorstvedt ballen fra Zymer Bytyqi inne i boks, og der gjorde han ingen feil og satte den i mål.

4-1-scoringen hans var ikke ulik. Da fikk han også ballen i beina inne i boksen, og var like sikker som på det første da han satte ballen utagbart bak Håkon Opdal.

Saken fortsetter under bildet.

r1qXg1kcO9g
Kristian Thorstvedt er lagets toppscorer med sine ti mål. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixFoto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Da Johnny Furdal scoret 2-1-målet, fem minutter før pause, visste nok de fleste at dette i hvert fall ikke ville ende i tap for Viking. For samtlige kamper laget har tatt ledelsen i denne sesongen har endt med minst ett poeng.

Denne kvelden ble det tre. Og det var egentlig aldri noen tvil om hvem som hadde mest lyst på poengene i Bergen.

Den i utgangspunktet minst betydningsfulle kampen denne serierunden, på den eliteseriearenaen hvor det scores færrest mål, startet svært så underholdende. Etter et par overganger og et annullert Viking-mål, var det Brann som tok ledelsen.

Som vi har vært inne på bidro mål fra Thorstvedt og Furdal til at kampen ble snudd, og lagene gikk til pause på 1-2.

I andre omgang smalt det først i treverket, før Benjamin Källman satte inn sin andre scoring for kvelden som korrekt ble avblåst for offside.

Like etter sørget likevel Ylldren Ibrahimaj for 3-1 til Viking. 

Ibrahimaj scoret også da lagene møttes i Stavanger i april. Det gjorde også Kristian Thorstvedt, som med tyve minutter igjen å spille satte inn sin tredje scoring for året mot Brann.

På overtid scoret også innbytter Samúel Kári Fridjónsson, og sørget med det for at Viking avsluttet en strålende sesong med stil.

– Synes det er en imponerende sesong av et nyopprykket lag. Så mye mål vi har scoret, og at vi er i cupfinalen. Det et vel ingen med et Viking-hjerte som hadde drømt om dette før sesongen, sa Bjarne Berntsen etter kampen.

Saken fortsetter under bildet.

22NYwBPfD5Q
Bjarne Berntsen var naturligvis fornøyd etter vestlandsderbyet. Nå er det skylapper på og fullt cupfinalefokus. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Kampfakta nederst i saken.

Toppscoreren tilbake

Viking hadde lagt treningene sine til Kåsen for å stille best mulig forberedt til søndagens vestlandsderby på gress. Mange har nok tenkt at Bjarne Berntsen og co. har gått i cupfinalemodus allerede, men innad i klubben har man vært klar på at man ønsker en god avslutning på serien, og at det vil smake med en seier i Bergen.

Zlatko Tripic var uaktuell til kampen grunnet karantene. Inn for ham i startelleveren kom Zymer Bytyqi. I forsvaret var Rolf Daniel Vikstøl tilbake på venstrebacken, mens Adrian Nilsen Pereira ble igjen hjemme i Stavanger.

På midten var Kristian Thorstvedt inne som indreløper igjen, etter å ha stått over sist grunnet en liten skade.

Ellers var laget det samme som mot Rosenborg – altså sparte man ikke på kruttet, for dem som måtte tro det.

Med i troppen igjen var endelig Tommy Høiland, etter å ha vært ute med skade i snart to måneder.

Snudde før pause

Viking startet kampen friskt og fikk seg et par muligheter innledningsvis, inkludert et korrekt annullert mål fra en offside-posisjonert Benjamin Källman.

Spesielt på venstresiden, hvor Zymer Bytyqi startet, var det positivt de første minuttene, og Bytyqi viste tydelig at han er sugen på en startplass i cupfinalen neste helg.

Men etter åtte minutters spill var det likevel Brann og Fredrik Haugen som kunne juble for scoring. Ruben Kristiansen slo inn fra venstre. Ballen gikk gjennom hele feltet og havnet i beina til Haugen på bakre. Han klinket den i nettet og sendte hjemmelaget i ledelsen.

Haugens sjette scoring mot Viking.

Zymer Bytyqi fortsatte å skape trøbbel for Brann-forsvaret, og etter et kvarter fikk han betalt i form av en målgivende pasning.

Ylldren Ibrahimaj slo inn fra høyre. Källman stusset bakover inne i feltet. Bytyqi tok imot og slo tilbake lavt foran mål. Der inne lå Kristian Thorstvedt og lusket. Han tok et steg tilbake og hamret inn utligningen fra seks meter, bak en sjanseløs Håkon Opdal som før kampen ble kåret til årets Brann-spiller.

Etter et underholdende åpningskvarter, roet det seg noe. Brann hadde noen småfarlige muligheter en halvtime ut i omgangen, blant annet etter et hjørnespark hvor det ble litt panisk inne i feltet, men det skjedde i grunn lite foran de to målvaktene.

Fem minutter før pause ble Viking servert en kjempesjanse, og da var ikke Bjarne Berntsens gutter vonde å be.

Som da lagene møttes i Stavanger tidligere i år, slurvet Brann i bakre rekker og ga fra seg ballen enkelt. Den gang var det Ibrahimaj som snappet opp ballen og satte den i mål. Denne kvelden var det Källman som tok den med seg og skjøt fart forover.

Like utenfor sekstenmeteren sendte han Johnny Furdal alene gjennom, en tilbakebetalingen av tjenesten fra forrige kamp, da Furdal spilte finnen gjennom og han satte inn 2-1 mot RBK.

Søndag kveld var det altså Furdal som kom i duell med keeper, en duell han vant da han sendte Viking i ledelsen med en frekk lobb.

Saken fortsetter under bildet.

vwuVi3X5Bg4
Johnny Furdal scoret i sin andre kamp på rad. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Mål, mål og mere mål

Brann fikk andre omgangs første store mulighet. Et frispark ble slått inn i boks. På bakre stolpe var midtstopper Eggen Rismark høyest, og han fikk heade mot lengste hjørne. Der kom Branns andre midtstopper, Vito Wormgoor, akkurat litt for sent, og ballen trillet utenfor.

Da timen nærmet seg, viste Kristian Thorstvedt frem skuddfoten. Han dro seg innover i banen og fyrte av fra 20 meter. Ballen suste gjennom den kalde luften og smalt i tverrligger, før den spratt ned i bakken og ut.

Først fremme til å nå ballen var Benjamin Källman, som headet den kontant i mål. Dessverre måtte finnen se dommer løfte armen og signalisere for offside nok en gang. Noe som så riktig ut.

Like etter kom Tommy Høiland inn til sin 200. eliteseriekamp. Han fikk seg en svær sjanse, men skuddet hans gikk like utenfor.

Etter 65 minutter var det duket for Vikstøl-show.

Venstrebacken vant ballen på midtbanen, ga den fra seg og satte kurs mot Branns sekstenmeter. Zymer Bytyqi dro seg oppover langs sidelinjen før han spilte ballen gjennom til Vikstøl som tydelig signaliserte at han ville ha den.

Inne foran mål lå flere Viking-spillere. Vikstøl så opp, sendte ballen inn og så Ylldren Ibrahimaj skli inn 3-1. Strålende angrepsfotball, og herlig satt opp av Vikstøl.

Saken fortsetter under bildet.

5TzEPk2zp0c
Viking-spillerne har all grunn til å juble – både for søndagens kamp og for sesongen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

4-1 kom etter en god kontring. Kristian Thorstvedt gjorde en solid jobb på midtbanen da han holdt unna en Brann-spiller og fikk levert ut til Bytyqi. Bytyqi drev innover i banen og fikk gitt ut til Bjørshol på høyresiden. 

Bjørshol slo inn foran mål, ballen touchet så vidt Tommy Høiland på fem meter, men gikk videre. Der kom Thorstvedt og gjorde som i første omgang, nemlig banket ballen i nettet.

Brann hadde litt å komme med, men det var ikke sprekt før hedersmannen Azar Karadas kom inn. Han rev og slet i dueller, som han har gjort i hundre år, og var faktisk nære på å få ballen i mål i sin aller siste kamp for klubben.

Men, som vanlig dukket Viljar Helland Vevatne opp, på strek denne gang, og fikk ryddet unna.

På overtid satte Samúel Kári Fridjónsson inn 5-1.

Tommy Høiland var nede på midtbanen og møtte. Han mottok ballen, vendte opp og satte fart. På dette tidspunktet kunne det se ut som det ikke bare var publikum som hadde forlatt arenaen, men også Brann-spillerne. For Høiland fikk god tid, ufattelig god tid, og han tredde etter hvert Fridjónsson gjennom.

Alene med Håkon Opdal var islendingen kald og rolig, rundet keeperen og satte punktum for en fantastisk comebacksesong i Eliteserien.¨¨

5. plassen er sikret. Om mindre enn en uke venter Ullevaal.

For en tid vi lever i!

YiJROhIQkWI
Stor takk til samtlige som tok turen og støttet oss på Brann stadion. Dere er nydelige! Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Kampfakta

 • Søndag 1. desember kl. 18.00, Brann stadion

 • 30. serierunde, Eliteserien

 • Brann - Viking 1-5 (1-2)

 • Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne (K), Rolf Daniel Vikstøl – Johnny Furdal (Samúel Kári Fridjónsson fra 69.), Kristoffer Løkberg (Fredrik Torsteinbø fra 59.), Kristian Thorstvedt – Zymer Bytyqi, Benjamin Källman (Tommy Høiland fra 59.), Ylldren Ibrahimaj

 • Benk: Amund Wichne, Tord Johnsen Salte, Fredrik Torsteinbø, André Danielsen, Even Østensen, Tommy Høiland, Samúel Kári Fridjónsson

 • Brann: Håkon Opdal – Gilli Rolantsson (Mikal Berge Kvinge fra 83.), Christian Eggen Rismark, Vito Wormgoor (Nicholas Marthinussen fra 89.), Ruben Kristiansen – Fredrik Haugen, Kristoffer Barmen, Thomas Grøgaard, Ruben Yttergård Jensen, Gilbert Koomson (Azar Karadas fra 67.) – Daouda Bamba

 • Benk: Eirik Holmen Johansen, Azar Karadas, Nicholas Marthinussen, Emil Kalsaas, Marius Bildøy, Andreas Eikeseth Mjøs, Mikal Berge Kvinge

 • Mål av: 1-0 Fredrik Haugen (8.), 1-1 Kristian Thorstvedt (15.), 1-2 Johnny Furdal (39.), 1-3 Ylldren Ibrahimaj (65.), 1-4 Kristian Thorstvedt (72.), 1-5 Samúel Kári Fridjónsson (90.)

 • Sjanser: 6-8

 • Hjørnespark: 7-3

 • Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad fotball

 • Gule kort: Vito Wormgoor, Ruben Kristiansen, Fredrik Haugen

 • Tilskuere: 14 490

Annonse fra Eliteserien: