1. runde NM: Frøyland - Viking

For 60 år siden ble Viking norgesmestere for andre gang. I år har klubben 120-årsjubileum, og lite hadde smakt bedre enn en ny kongepokal. Torsdag begynner årets NM, og veien til Ullevaal starter på Kvernaland. (Foto: NTB Scanpix)

Lagbilde av norgesmesterne fra 1959. Foran: Sigurd Vold, Leif Nikolaisen, Sverre Andersen, Otto Hermansen og Kåre Bjørnsen. Bakerst: Hans Andersen, Gustav Hult, Edgar Falch, Åsbjørn Skjærpe, Olav Nilsen og Rolf Bjørnsen.

Har vunnet alt

Endelig starter cupen igjen, og 1. runde spilles på Frøyland stadion hvor de forrige helg arrangerte den fantastiske Grønt Gras-turneringen. Nær 500 lag for barn i alderen 6-10 år deltar, og det er ikke få av oss som har noen av sine første fotballminner fra det grønne gresset på Kvernaland.

Men i cupen er det Frøylands A-lag som venter. Hvittrøyene holder til i 4. divisjon, hvor de har vært siden nedrykket i 2016 (da antall lag i 3. divisjon ble redusert og halvparten rykket ned).

Frøyland har så langt spilt fire kamper denne sesongen. To i serien og to i cupen. I NM-kvalifiseringen ble Varhaug slått 1-0 i 1. runde. Så sendte de Staal Jørpeland ut med 3-1-seier.

Siden Torvastad trakk laget sitt rett før sesongstart, kom Frøyland litt senere i gang enn de andre lagene i pulja. Derfor står de også med kun to kamper i serien. De to kampene har endt med en sterk seier i lokaloppgjøret mot Klepp, og en minst like sterk seier over en av opprykksfavorittene, Haugesund 2, nå på mandag.

Med andre ord: Frøyland har vunnet alle sine kamper så langt i år!

Før denne sesongen tok Alf Ingve Berntsen over som hovedtrener, etter 12 år med Asgeir Kleppa ved roret. Broren til Bjarne har blant annet lang fartstid i Bryne bak seg, hvor han har jobbet med yngre spillere – blant andre Tord Johnsen Salte.

I tillegg til at Kleppa ga seg som trener, forsvant også flere rutinerte spillere før sesongen. Preben Løvdahl Hellvik, som kanskje har vært lagets største profil de seneste årene, og som noterte seg for 126 mål  på 206 kamper, ga seg for å satse for fullt som dommer. Rune Svihus, med nesten 400 kamper for klubben, la opp, og Geir Dahle Høyland dro til Sola.

Det er derfor et forholdsvis ungt lag Alf Ingve Berntsen har tatt over, hvor flere har blitt hentet opp fra egne ungdomsrekker og halve stallen holder junioralder. Man har også fått inn spillere som Scott Vatne fra Bryne, som kan være verdt å se opp for, og Kristoffer Haugens bror, Anders, fra Voll.

Viking og Frøyland møttes også i 1. runde i 2006. Foran over 700 tilskuere vant de mørkeblå 6-1, etter at Robert Mambo Mumba laget hat trick. Av dagens spillere var både André Danielsen og Iven Austbø med den gang. Frøyland- og Ålgård-legenden Hans Kristian Håland scoret for hjemmelaget.

Siden den kampen har Frøyland kommet til 1. runde i NM tre ganger. I 2009 ble det tap for Haugesund. I 2010 vant Bryne knepent. Og i 2016 vant Egersund 1-0 på Frøyland stadion.

Den første

Det nyttet ikke alt det høyttaleren tordnet ut: – Spring ikke ut på banen, vær så snill å ikke tråkk på grasmatta! Ingen kunne stoppe tusen elleville stavangere da dommerfløyta lød for siste gang og satte punktum for norgesmesterskapsfinalen i fotball for 1953.

Helt fra seg kløv de over gjerder og benkerader, meiet vekk politisperringer og alt annet som kunne tenkes å hindre dem i å gi heltene i de blå trøyene sin hyllest på sin spesielle måte.

Høyt til værs fór de, grepet av villige hender, båret rundt i triumf, til skue for all verden, iallfall for 32.000 som befant seg innenfor Ullevål stadions ærverdige gjerder, blant dem Kongen og Kronprinsen og prins Harald.

Ullevål var i et eneste kok, gledestårer og omfavnelser.

Slik beskrev Stavanger Aftenblad det som utspilte seg etter kampslutt 25. oktober 1953, da Viking slo Lillestrøm 2-1 og vant cupen for aller første gang.

Saken fortsetter under bildet.

sp17746f
De mørkeblå norgesmesterne fra 1953. Foran: Kåre Bjørnsen, Bjarne Kindervåg, Peder Svendsen, Lauritz Abrahamsen og Victor Bergsten. Bakerst: Rolf Bjørnsen, Edgar Falch, Kåre Ingvaldsen, Hilmar Paulsen, Karl Bøe og Håkon Kindervåg. Foto: NTB Scanpix

– Vi vil jo hele veien

Totalt har det blitt fem NM-titler. Nummer to kom seks år etter den første, da Viking slo Sandefjord 2-1 etter scoringer av Rolf Bjørnsen og Gustav Hult. Klubben fylte 60 år, og hadde sesongen før, altå i 58, vunnet sitt første seriemesterskap.

Så måtte man vente 20 år før neste triumf kom. Også da ble det 2-1-seier. Haugar var motstander, og etter å ha ligget under snudde Viking kampen etter en straffescoring av Bjarne Berntsen og et selvmål. Det betydde at Viking tok dobbelen, ettersom seriemesterskapet ble sikret uken før.

Ti år senere: Comeback på øverste nivå etter det berømte opprykket i 1988. Cupfinale mot Molde. To kamper måtte til (på den tiden spilte man omkamp ved uavgjort). Men på forsøk nummer to vant Viking – ja, du gjettet riktig – 2-1.

Svein Fjælberg kunne løfte pokalen høyt over hodet foran de som hadde tatt turen til Oslo for andre gang, samt tusenvis som ventet hjemme i Stavanger. Alf Kåre Tveit scoret vinnermålet da han avsluttet et nydelig angrep. Jan Fjetland scoret Vikings første.

Saken fortsetter under bildet.

sp58ac0a
Trond Egil Soltvedt, Alf Kåre Tveit, Ingve Bøe og Svein Fjælberg. Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Den foreløpig siste NM-seieren kom tilbake i 2001. Da var det Bjarte Lunde Aarsheim som kaptein sto foran Kongen og jublet. Hannu Tihinen, Morten Berre og et selvmål sørget for at Viking slo erkerival Bryne 3-0.

I dag er "Batty" assistenttrener, noe som vil si at det er bra med cupkompetanse i trenerteamet. Selv om hovedmålet for sesongen naturligvis er å holde seg i Eliteserien, legges ikke ambisjonene for cupen i skuffen av den grunn. 

– Vi vil jo hele veien, har jo lyst til det, sier Aarsheim, som ser frem til å komme i gang med cupen og de tidlige rundene.

 – Jeg synes det er kjekt. For unge spillere i lokalfotballen er det jo kanonkjekt å få møte Viking og få kjenne på nivået, sier han og legger til at det er positivt for klubben å dra ut til disse folkefestene i regionen.

"Batty" tror Frøyland er på noenlunde nivå som Madla, som var motstander i 1. runde i fjor. Men at de nok har litt ulik spillestil.

Selv om dette utvilsomt er en kamp hvor Viking er soleklare favoritter, er det fort gjort å gå på en blemme om man senker seg og tar seieren på forskudd. Bjarte forsikrer oss om at Frøyland tas på alvor.

– I fotball kan alt skje, men det er en kamp vi skal vinne greit, sier han.

Siden semifinaletapet mot Sarpsborg i 2015, har det årlige cupeventyret vært av det korte slaget. Man har riktignok kommet seg forbi første hinder hvert år. Men ut i 3. runde (Vidar) og 2. runde (EIK og Bryne) gir rom for forbedring.

Om det er blir et lenger eventyr i år, vil tiden vise. Først må uansett Frøyland slås.

Saken fortsetter under bildet.

sp17f567
Kaptein Bjarte Lunde Aarsheim løfter kongepokalen etter klubbens foreløpig siste cuptriumf. Her sammen med Kong Harald og Erik Fuglestad. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Se kampen

Avspark er klokken 18.00. Det er ventet mye folk så det kan være lurt å være tidlig ute hvis du har tenkt deg på kamp.

NRK vil også vise oppgjøret på sine nettsider.

Kilder: Aftenbladet.no, fotball.no, altomfotball.no

Annonse fra Eliteserien: