– Jeg synes vi har tatt store steg fra i fjor

Med et forsvar bestående av stort sett kun unge spillere med lite eller ingen eliteserieerfaringen, er det godt å ha en rutinert ringrev å stole på. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

God oppkjøring

Rolf Daniel Vikstøl ble hentet til Viking fra Start før sesongen i fjor. Men skader førte til at den tidligere juniornorgesmesteren ikke debuterte for klubben før i slutten av mai – mot Jerv, på sørlandet, selvsagt. I år har han holdt seg skadefri og fått trent godt i hele vinter.

– Man får gjort mye når man er skadet, løpt og alt det der, men det er ikke helt det samme når man ikke får kamptreninga, så det har vært veldig positivt for meg, sier Vikstøl om årets oppkjøring kontra fjorårets, og legger til at han føler det grunnlaget han har lagt i vinter er meget bra med tanke på sesongen.

Han forteller at kroppen kjennes bra ut om dagen og at formen er god. Den rutinerte venstrebacken har vært med i mange år nå, så han vet hva som funker og hva han må være påpasselig med. 

Men ti treningskamper, doble økter og knallhard trening siden begynnelsen av januar, har vært steinhardt. Derfor er det godt å endelig være i gang med serien.

– Ja, selvfølgelig er det det. Var godt å få en god start nå sist helg. Mye folk på tribunen, og vi leverte på banen, så kunne ikke fått det så mye bedre enn det, sier 30-åringen som står med 164 eliteseriekamper i karrieren.

Saken fortsetter under bildet.

Rolf Daniel Vikstøl debuterte ikke for Viking før i 10. serierunde i fjor. Men har siden den gang vært fast inventar på venstrebacken. Foto: Sander Selsvik Jacobsen
Rolf Daniel Vikstøl debuterte ikke for Viking før i 10. serierunde i fjor. Men har siden den gang vært fast inventar på venstrebacken. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

How to survive

For første gang siden 1989, året da Rolf Daniel Vikstøl ble født, er Viking nyopprykket. Det blir ingen enkel oppgave å holde plassen, men er det noen som vet hva som skal til og hvordan det er å være nettopp nyopprykket, så må det være Vikstøl.

Med tre opprykk fra tiden i Start i bagasjen, har han noen tanker om hva som må til for å overleve. Og kanskje gjøre det enda litt bedre.

– Det blir viktig at man er et lag og at man greier å stå sammen. Her i Viking har vi et solid kollektiv, og så har vi heldigvis noen offensive spillere som har det lille ekstra. Det er mye det som skiller de lagene som er i bunnen og de som greier kare seg oppover til øvre halvdel. Det er tett og jevnt, og det er lite som skiller lagene. Men har du litt x-faktor, som jeg synes det her laget har, så kan man fort komme høyere opp på tabellen fremfor å ligge nede i sumpa og kjempe hele tiden om å unngå disse nedrykksplassene, forteller han.

Han tror mye av nøkkelen til tre poeng fremover ligger i å holde nullen. I fjor bøttet Viking inn mål, men det ble også fryktelig mange imot. Det må bli bedre i år, og har også vært noe av det det har blitt fokusert mest på hele oppkjøringen.

Sørlendingen ser en positiv utvilking i det defensive, og sier de blir mer og mer robuste etter hvert som tiden går.

– Det har sett bedre og bedre ut. Jeg synes vi har tatt store steg fra i fjor og i starten av oppkjøringa. Nå var det tredje kampen vi holdt nullen, så det er meget positiv, sier han og legger til:

– Så vi må fortsette å ta steg på det området der, for vi vet at holder vi nullen så har vi spillere som kommer til å skape sjanser og score mål, mest sannsynlig. 

Fra sol og vår til vinter og minusgrader

Og første mulighet til å holde nullen igjen, skape sjanser og score mål, kommer mot Tromsø søndag kveld. 

Gutan er et godt og ballsikkert lag med mange gode enkeltspillere. Rolf Daniel Vikstøl peker på nettopp disse ingridiensene som noe av forskjellen på OBOS-ligaen og Eliteserien.

– Du har lag som er tøffe å møte i OBOS, men du møter ikke disse enerene én mot én. Det er jo et stort nivåforskjell både individuelt og kollektivt, sier han.

Tromsø på Alfheim gir alle som har fulgt Viking en stund hodepine og frynsete nerver. Men Vikstøl tror ikke vi skal henge oss for mye opp i historien og minner om at det er svært få av dagens spillere som har spilt sammen der oppe, noe som gjør at man på sett og vis stiller med blanke ark og fargestifter, som Alf Prøysen ville sagt.

– Jeg tror at vi på vårt beste og opp mot det vi vet vi kan ... så har jeg stor tro på at vi kan ha med oss tre poeng hjem til Stavanger, sier Vikstøl betryggende.

Avspark er søndag klokken 18.00. Kampen ser du enten på Alfheim stadion eller Eurosport Pluss på TV, Eurosport Player på nett. Det vil også bli oppdateringer på vår Twitter-konto underveis.

Rolf Daniel Vikstøl har tro på poeng mot Tromsø. Foto: Sander Selsvik Jacobsen
Rolf Daniel Vikstøl har tro på poeng mot Tromsø. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Mest Lest

Annonse fra Eliteserien: