– En veldig fin test for oss

Viking har dratt til Skien for å møte Odd. Bjarne Berntsen ser frem til å få måle krefter med et lag fra Eliteserien, men sykdom har skapt litt hodebry i Jåttåvågen den siste uken.

Magesjau

Denne uken var Viking tilbake på eget kunstgress igjen. Etter et opphold med ypperlige forhold i Spania, hvor det ble trent godt og spilt to kamper som ga svar med både positivt og negativt fortegn, var det tilbake til hverdagen igjen. Men det ble ikke helt som vanlig.

– Vi har vært litt færre på trening enn vanlig, sier Bjarne Berntsen mens solen velsigner SR-Bank Arena og torsdagens trening og får de som er friske nok til å kaste både jakke og lue.

– Folk har ligget syke. Noen begynte på Marbella og noen fikk det da de kom hjem. Så vi har vært stort sett tolv utespillere på trening denne uken, fortsetter han.

Det hele startet med Tord Johnsen Salte nede på Marbella. Jærbuen skulle egentlig starte kampen mot Lokomotiv Moskva forrige torsdag, men endte i stedet opp isolert på eget rom i håp om at smitten ikke skulle spre seg til noen av de andre.

Men det det greide man altså ikke unngå. Flere spillere, også fra andre lag som holdt til på samme hotellet, ble slått ut. Og nå har Viking skiftet hotell til neste opphold, bare for å være på den sikre siden.

Også assistenttrener Morten Jensen og materialforvalter Stian Refvik har vært nede for telling.

Noen sliter fortsatt litt, men folk begynner å komme tilbake til trening igjen. På torsdag var Runar Hove og Usman Sale på plass for første gang siden treningsoppholdet på solkysten. Men for å stille mannsterkt var juniorene Herman Haugen og Petter Bakken hentet inn. 

Les også: 20 år med Vikingbutikken

Vil se forbedring

Viking-trener Bjarne Berntsen var aktiv under økten på torsdag, og stoppet og instruerte spillerne underveis. Han var tydelig på hvordan han vil ha det og hva han ønsker å se både fremover i banen, defensivt og når det kommer til valg med ballen.

Han svarer kjapt når vi spør om det er noe konkret han ønsker å se i kampen mot Odd:

– En sterk forbedring av det kollektive defensive spillet vårt, for det var altfor dårlig i store perioder mot Lokomotiv Moskva.

Videre forteller han at russerne fikk spille seg altfor lett gjennom og scoret altfor enkle mål, noe som viser hvor hardt man blir straffet av gode lag. Sånt må lukes vekk før Eliteserien starter, da det er nok av lag på landets øverste nivå som vet å utnytte gavepakker fra motstanderen.

Samtidig, med sykdom og et par skader utenom, gir det noen utfordringer når laget skal komponeres og når det kommer til hvilke forventninger man kan tillate seg i møtet med Odd.

– Det er folk som spiller i morgen som har hatt kun en trening siden vi kom hjem, og det er jo klart at vi forventer jo ikke at noen av de som har vært syke i det siste skal spille 90 minutt, sier Berntsen.

Med bare tolv utespillere på trening er det heller ikke like enkelt å få maksimalt utbytte rent kvalitetsmessig. Men med litt tilpassing har det ikke gått altfor hardt utover kvaliteten, ifølge hovedtreneren.

 – Vi har fått jobbet godt med det vi skal, men det er jo alltid en fordel at det er flest mulig på trening, sier han.

Viljar Vevatne og André Danielsen var fortsatt syke torsdag. I tillegg er Even Østensen, Harald Nilsen Tangen og Johnny Furdal skadet og trener for seg selv. Også Zlatko Tripic sto på sidelinjen under torsdagens økt, men han blir med østover.

Her er troppen:

Iven Austbø
Amund Wichne
Rolf Daniel Vikstøl
Axel Óskar Andrésson
Tord Johnsen Salte
Sondre Flem Bjørshol
Runar Hove
Adrian Nilsen Pereira
Herman Haugen
Lasse Berg Johnsen
Ylldren Ibrahimaj
Kristian Thorstvedt
Samúel Fridjónsson
Zlatko Tripic
Zymer Bytyqi
Tommy Høiland
Petter Bakken
Usman Sale

Sjekk dette: Gi spillerne i din klubb en opplevelse for livet

Eliteseriemotstand

Odd henvendte seg tidlig angående det å få til et møte under oppkjøringen. Og for de mørkeblå sin del passet det ganske godt.

Det er riktignok litt langt å reise for en treningskamp. Men det er viktig for Viking å få god motstand, og det da er nødvendig å komme seg litt ut av nærområdet, hvor alle de andre treningskampene – minus de på Marbella – har blitt og skal bli spilt.

Det å møte Odd, som har vært et stabilt og godt eliteserielag i mange år, vil gi en veldig god pekepinne på hvor Viking står, ifølge Berntsen.

For Odd sin del blir dette årets første kamp på Skagerak Arena, og telemarkingene har i oppkjøringen blant annet slått eliteseriekollega Mjøndalen, mens det også for dem har blitt tap mot et russisk lag.

Nylig signerte de tidligere Sandnes Ulf-keeper Egil Selvik, og de har også styrket laget med blant andre Fredrik Oldrup Jensen. I 2018 havnet de på niendeplass i Eliteserien.

Vikings fem siste:

Lokomotiv Moskva - Viking 5-1
Sandefjord - Viking 0-2
Viking - Sandnes Ulf 5-1
Viking - Nest-Sotra 2-3
Viking - Sola 8-1

Odds fem siste:

Odd - Mjøndalen 1-0
Wattens - Odd 0-3
CSKA Moskva - Odd 3-0
Odd - Raufoss 5-1
IFK Gøteborg - Odd 2-1

Hold deg oppdatert

Kampen har avspark klokken 14.00. Er du på vinterferie eller av en eller annen grunn i nærheten av Skien, er det bare å ta turen innom Skagerak Arena. Sitter du på jobb eller et annet sted langt unna Telemark, finnes det muligheter for å se kampen på nettet.

Amedia streamer kampen direkte, så hvis du abonnerer på en av deres aviser (f. eks. Bygdebladet, Gjesdalbuen, Sandnesposten) skal du ha mulighet til å få sett kamp. Også hos Nettavisen kan du se kampen direkte, om du er abonnent der.

Referat kommer på nettsidene våre i løpet av kvelden.

Her er det du trenger vite om årets sesongkortsalg

Sesongkort

Annonse fra Eliteserien: