– En rotete kamp

(Viking - Bodø/Glimt 3-4) Det ble målrikt og underholdende. Rotete, sett med mørkeblå øyne. Og det var fortjent at gjestene fra Nordland tok med seg alle tre poengene sankthansaften. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Kort fortalt

– En rotete kamp. Vi blir vel strengt tatt rundspilt i første omgang, sier Johnny Furdal etter eliteseriedebuten hans, hvor han følte han bidro mer defensivt enn offensivt.

Viking fikk to i fleisen før det var spilt en halvtime, og slet med å spille seg til sjanser i første omgang. I tillegg måtte kaptein Zlatko Tripic forlate banen med skade tidlig. Men da Kristian Thorstvedt klinket til fra langt hold og så ballen suse inn bak bortelagets keeper, tente det en gnist i spillerne. Og de så langt bedre ut.

– Bodø/Glimt var klart bedre enn oss til å begynne med. Så kom vi bedre med på slutten av første omgang, sier Bjarne Berntsen etter årets første hjemmetap.

Dessverre hang man ikke helt med fra starten av andre omgang heller, og Amor Layoni fikk løpe fra alt og alle og øke til 3-1 etter bare fem minutter spill.

– Vi blir tatt veldig på to fantastisk kontringer, hvor vi på det siste blir helt utspilt, sier Berntsen om gjestenes tredje og fjerde mål.

Men selv om det kunne virke kjørt, kjempet hardtarbeidende Viking-spillere seg inn i kampen igjen, noe sjefen hyller.

– Det er en fantastisk moral og arbeidsvilje i laget som gjør at vi kommer tilbake fra 1-4 til 3-4. Så var vi nære på slutten, sier han.

Og Usman Sale og Runar Hoves scoringer ga håp. Dessverre kom 3-4 litt for sent, og Bodø/Glimt kunne reise hjemover med tre nye poeng som kommer godt med i jakten på medalje.

Viking ligger fortsatt som nummer syv med 17 poeng.

Kampfakta nederst i saken

Hedret Arild Berg

Viking startet med samme lag som mot Sandnes Ulf onsdag. Heller ikke på benken ble det gjort noen endringer fra cupkampen.

Bodø/Glimt startet med samme lag som da de slo Strømsgodset hjemme forrige serierunde, noe som betydde at jærbuene Geir André Herrem og Marius Lode startet, begge Bryne-gutter på jakt etter en Viking-skalp.

Før runden lå nordlendingene på tredje plass med 20 poeng. Seire over Rosenborg, Molde og Lillestrøm hjemme, og Tromsø og Mjøndalen borte, har ført dem helt opp i medaljestriden. Og de har for alvor vist at de har mye å komme med. 

Viking lå som nummer syv med 17 poeng. For å gå forbi måtte De mørkeblå ha tangert sin største hjemmeseier mot gultrøyene, 6-0 fra 1995.

Begge lagene har overrasket mange denne sesongen med fin fotball og gode resultater. Hjemme hadde Viking fire seire og én uavgjort før runden, mens gjestene sto med to seire, én uavgjort og ett tap borte.

Det var godt og varmt i sola denne Sankthansaften, og de 8203 på tribunen så ut til å kose seg med god fotball og ok sommervær. I hvert fall til en halvtime ut i kampen.

Før avspark ble Arild Berg hedret med ett minutts applaus. Den tidligere Bodø/Glimt-spilleren, stortalentet, som var sønn av Harald "Dutte" Berg og bror til Runar og Ørjan – og ikke minst onkel til Patrick som spilte kampen mot Viking – gikk bort lørdag, kun 43 år gammel.

Dårlig start

Bodø/Glimt tok avspark og spilte med sola i øynene fra start, noe som ikke så ut til å hemme dem nevneverdig. De startet offensivt, og hadde ingen planer om å legge seg bakpå å la Viking kontrollere.

Det ble sagt før kampen at det var to like lag som møttes. Slik kunne det også se ut, i hvert fall helt i starten.

Ti minutter ut i oppgjøret kom kampens første skikkelige avslutning. Viking kontrent og Ylldren Ibrahimaj fikk masse rom på midtbanen og spilte videre til Zlatko Trpic. Kapteinen skar inn i banen og avsluttet, men keeper hadde grei kontroll.

Ikke lenge etter fikk gjestene kampens første målsjanse.

Etter et innlegg fra venstre og påfølgende duell i feltet, fikk Fredrik Bjørkan tid i returrommet. Og fra 16 meter fyrte han av. Iven Austbø så utgangen av skuddet og fikk slengt seg etter og gjorde en god redning.

Viking fikk så frispark nede på venstresiden. Ballen ble slått lavt ut til Samúel Kári Fridjónsson som skjøt fra 20 meter. Skuddet gikk utenfor og var ufarlig.

Bortelaget fikk kampens første hjørnespark. Det ble stusset ut til nytt. På det andre gikk det verre.

Hjørnesparket fra Amor Layoni ble slått inn og landet rett foran Fredrik Bjørkan. Han reagerte kjapt og satte ballen helt nede ved stanga, utagbart for Iven Austbø. Dermed 0-1.

Og bare minuttet senere måtte Zlatko Tripic byttes ut etter å ha fått seg en smell. Han ble erstattet av Usman Sale som gikk inn på høyre kant og sendte Zymer Bytyqi over på venstre.

Hvor alvorlig smellen til Tripic er, er for tidlig å si.

tdc678f1
Kaptein Zlatko Tripic måtte forlate banen etter bare 20 minutter. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

At Bodø/Glimt er et godt lag visste man på forhånd. Det viste de også på SR-Bank Arena. Like før halvtimen var unnagjort doblet de ledelsen. Og det fullt fortjent.

Nok en gang var det mange folk inne i boksen foran mål. Gjesten fikk avsluttet og ballen gikk via hoften til Geir André Herrem og inn bak Austbø.

De mørkeblå prøvde seg på både innlegg og lange kast. Men de havnet stort sett i grepet til målvakt Ricardo Friedrich.

Men så var det denne Kristian Thorstvedt, da.

Etter et fint oppbygd angrep fant Høiland Thorstvedt. Midtbanespilleren fikk ballen ti meter utenfor boksen, vendte bort en mann og tok noen skritt før han klinket til. Ballen spant langs bakken og inn i mål bak en sjanseløs Friedrich. Og Viking  var tilbake!

Hjemmelaget var mer på hugget nå, og spesielt Usman Sale som hadde kommet inn for Tripic. Aggressive, uredd – uortodoks – og god skapte han hodebry for gjestenes venstreside flere ganger. Men til tross for finter og fine kombinasjoner manglet den siste, presise ballen inn.

I stedet holdt de gulkledde på å øke. Amor Layoni pøvde seg på et frispark fra 25 meter, og så ballen sprette like utenfor. 

Knallhardt straffet på kontring imot

Til andre omgang gjorde gjestene et bytte. Målscorer Fredrik Bjørkan gikk ut og Jose Isidoro kom inn. Og det var bortelaget som kom best i gang også etter dette avsparket.

Etter noen skremmeskudd kom deres tredje for dagen da Amor Layoni ble spilt fri i bakrom. Svensken gjorde som Kristian Thorstvedt hadde gjort i første omgang: satte inn sitt sjette mål for sesongen. Marerittstart på omgangen for De mørkeblå.

Viking stanget etter dette mot et Bodø/Glimt som naturligvis la seg dypere. Sale kom seg rundt på siden som i første, men det manglet presisjon i den siste pasningen. Tommy Høiland prøvde seg på et skudd fra like utenfor sekstenmeteren, men i stedet for å smelle inn i mål som mot Kongsvinger i høst, gikk skuddet over.

25 minutter før slutt kom Johnny Furdal inn til sin eliteseriedebut. Men nærmest før han hadde rukket å komme inn scoret gultrøyene scoret igjen.

– Jeg får ikke sprunget til midtsirkelen en gang før de har scoret. Verst tenkelig åpning for min del, sier Furdal etter kampen. 

Et balltap inne på egen banehalvdel førte til at Bodø/Glimt plutselig var i overtall. Ballen ble spilt ut til Layoni som var helt alene. Layoni spilte ballen inn foran mål, og der sto gulkledde spillere på rekke og rad. Innbytter Philip Zinkernagel trakk vinnerloddet og satte ballen i mål.

Da skulle man nesten tro at kampen var over sett med Vikings øyne. Men neida. 

– Så jobber vi oss inn i kampen igjen, trøkker de litt mer og skaper en del sjanser ... og får et mål, oppsummerer Furdal, som hadde besøk av ballhentere fra sin egen hjembygd, Rosendal, til dagens kamp.

Johnny Furdal hadde håpet på en bedre eliteseriedebut. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Johnny Furdal hadde håpet på en bedre eliteseriedebut. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Usman Sale hadde spilt godt etter å ha kommet inn for Tripic tidlig i kampen, og med 20 miutter igjen å spille reduserte han etter fine kombinasjoner med Sondre Flem Bjørshol.

Like etter leverte han fra seg et farlig innlegg som keeper måtte slå til hjørnespark.

Bortelaget var livsfarlige de gangene de kom på overganger. Som da Amor Layoni slo inn via foten til Bjørshol og i tverrliggeren ut.

– Vi greier ikke å demme opp for kontringene deres. Og i første omgang klarte vi ikke demme opp for dødballene deres heller, konstaterte en skuffet Bjarne Berntsen etter kamp.

Med ti minutter igjen fikk Zymer Bytyqi en god sjanse. Fra sin venstrekant skar han inn og avsluttet med høyrefoten. Men ballen gikk like utenfor.

Viljar Helland Vevatne scoret 2-0-målet på Åråsen forrige runde, og fem minutter før slutt var han nære på å komme til en gedigen sjanse. Men ballen inn i bakromet ble akkurat litt for lang for midtstopperen som kastet seg etter, men måtte se den havne i klypene til Friedrich.

Runar Hove fikk score sitt første mål for Viking da han satte inn 3-4 på overtid, og ga et lite håp om poeng. Ylldren Ibrahimaj slo over på bakre hvor Hove sto helt ledig. Midstopperen satte ut foten og ballen gikk i mål. Like etter gikk samme mann i bakken inne i feltet. Spillerne ropte på straffe, men Tore Hansen hadde nok rett da han lot vær å blåse.

Flere mål kom det ikke, dermed fikk vi årets første hjemmetap.

– Vi kom veldig nærme. Vi prøvde, og viste en fantastisk moral på slutten, avsluttet berntsen før han gikk i garderoben med spillerne sine.

Allerede onsdag er det nye muligheter og ny hjemmekamp. Da kommer Stabæk på besøk i fjerde runde av cupen.

Siste ord
Stjernen: Usman Sale. Gjorde et godt innhopp. Kom seg ofte forbi på høyrekanten, og scoret et flott mål etter fine kombinasjoner med Bjørshol.
Sjefen: Skuffet, men hyller moralen.
Stemningen: God stemning blant de litt over 8000 fremmøtte. Mye liv blant de syngende supporterne.
Øyeblikket: Da Runar Hove satte inn 3-4 og et lite håp ble tent.
Ett ord: Fortjent.
 

Kampfakta

 • 12. serierunde, Eliteserien

 • Søndag 23. juni kl. 18.00, SR-Bank Arena

 • Viking - Bodø/Glimt 3-4 (1-2)

 • Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl – Kristian Thorstvedt, Samúel Kári Fridjónsson, Ylldren Ibrahimaj – Zymer Bytyqi, Tommy Høiland ( Jostein Ekeland fra 76.), Zlatko Tripic (K) (Usman Sale fra 21.)

 • Benken: Amund Wichne, Adrian Nilsen Pereira, Tord Johnsen Salte, Johnny Furdal, Jostein Ekeland, Fredrik Torsteinbø, Usman Sale

 • Bodø/Glimt: Ricardo Friedrich – Erlend Dahl Reitan, Brede Moe, Marius Lode, Fredrik Bjørkan (Jose Isidoro fra 46.) – Morten Konradsen, Patrick Berg, Ulrik Saltnes – Håkon Evjen, Geir André Herrem (Philip Zinckernagel fra 61.), Amor Layouni (Jens Petter Hauge fra 86.)

 • Benken: Nikita Khaikin, Vegard Bergan, Jens Petter Hauge, Endre Kupen, Philip Zinckernagel, Jose Isidoro

 • Mål av: 0-1 Fredrik Bjørkan (18. min), 0-2 Geir André Herrem (28. min), 1-2 Kristian Thorstvedt (38. min), 1-3 Amor Layoni (50. min), 1-4 Philip Zinckernagel 68. min), 2-4 Usman Sale 70. min), 3-4 Runar Hove (92. min)

 • Sjanser: 4-7

 • Hjørnespark: 4-5

 • Dommer: Tore Hansen, Feda IL

 • Gule kort: Morten Konradsen, Patrick Berg

 • Tilskuere: 8203

 

Annonse fra Eliteserien: