Viking-  Nest Sotra. Even Østensen på skuddhold... Foto: Tore Fjermestad

– Det er en kamp vi må vinne

Klar tale fra Even Østensen, som håper hans første mål kommer i søndagens oppgjør mot Levanger.

Lokal storscorer

Allerede i vinter var det meningen at måljegeren fra Hjelmeland skulle trene med Viking. Men den gang satte en skade stopper for det planlagte prøvespillet. Et par måneder senere var han derimot klar og trente med laget på SR-Bank Arena. Og i sommer signerte han kontrakten som gjør ham til Viking-spiller.

Når vi møter Even på vei inn i garderoben etter trening, har det gått et drøyt kvarter siden assistenttrener Morten Jensen blåste av internkampen som avsluttet onsdagens økt. Et par av spillerne står igjen og terper på pasninger og avslutninger, noe også Østensen hadde planer om å bli med på. Men i det han ruslet ut på banen igjen for å bli med de andre, fikk han beskjed om å ta det med ro og tenke på den tunge treningen som venter dagen etter.

Noe slukøret satte han seg da ned i et av de blå Recaro-setene på innbytterbenken, hvor han ble sittende og stirre ut en stund. 

I det internkampen ble avblåst var det liten tvil om hva Østensen syntes om å være på det tapende laget. Tydelig misfornøyd, etter å ha kjempet, gitt og tatt i hver en duell, viste han frem et glødende konkurranseinstinkt. Og kanskje var det nettopp derfor han ble sittende så lenge før han gikk i garderoben. Rett og slett for å kjøle seg ned.

Tenningsnivået, intensiteten og innsatsen på onsdagens trening var det ingenting å si på. Spillerne var påskrudde, det ble tråkket til og meldinger føyk på kryss og tvers når ting ikke stemte.

Og det er nettopp dette, intensiteten i treningene, som er noe av det Even Østensen trekker frem når han blir bedt om å beskrive forskjellen på å spille for Staal Jørpeland i 3. divisjon og Viking. Intensiteten og tempoet.

Spissen, som herjet for Staal i flere år, og har passert 20 scoringer i hver av de siste tre sesongene, har en litt annen hverdag nå enn den han var vant med. Langt tøffere kamp om plassene på laget, høyere nivå på trening og ikke minst møter han hakket hvassere forsvarsspillere enn det nivå fire kunne tilby. Også oppmerksomheten, som han sier han trives med, er langt større nå som han spiller i mørkeblått.

– Ja, det er jo klart. Det er mer oppmerksomhet rundt klubben. Men det er kjekt, det. Det er dette du har hatt lyst til siden du begynte å spille fotball, så det er veldig kjekt, sier han.

Positive innhopp

Da Aniekpeno Udo ble solgt til Ljungskile i sommer, åpnet det døren for Even Østensen. Bak Tommy Høiland var det nå en ledig spissplass, og med klubbens nye strategi hvor det skal satses på lokale spillere, såkalt kortreist humankapital, og med Østensens mål-CV og gode prøvespill i bakhodet, var han i grunnen en perfekt match.

Med full jobb og forpliktelser hjemme på Tau var det en del praktiske ting som måtte komme i orden før han kunne sette seg på ferja og ta turen til Jåttåvågen for å signere. Men egentlig var han ikke i tvil da klubben viste interesse.

– Det var jo dette jeg hadde lyst til, men ting måtte stemme økonomisk og med jobben for at det skulle gå i boks. Noe det heldigvis gjorde, sier Østensen som forøvrig også kan fortelle at han alltid har vært Viking-fan.

Han har nå permisjon fra jobben, og pendler fra Tau hver dag. I første omgang har han en kontrakt som strekker seg ut året. Men som alle vet kan kontrakter selvsagt forlenges.

Debuten hans kom i det 76. spilleminutt i hjemmekampen mot Nest-Sotra. Spissen kom inn for Kristian Thorstvedt da Viking jaget mål, og var nære på å få drømmedebuten da han både hadde en god scoringsmulighet og ble snytt for et straffespark.

IMG_8703
Østensen burde fått straffe i debuten, men spillernes bønn ble ikke hørt. Foto: Tore Fjermestad

Så langt står han med fire innhopp for Vikings A-lag, men selv om han har levert bra de gangene han har fått sjansen, lar den første scoringen vente på seg. Når det er sagt har han for så vidt allerede scoret i mørkeblått.

For da Brodd ble slått for snart to uker siden, scoret han nemlig ett av målene i rekruttlagets 4-1-seier.

Mot Sandnes Ulf forrige lørdag fikk han spille hele andreomgangen. Og selv om resultatet ikke var mye å skrive hjem om, gjorde spissen sine saker bra.

– Nei, resultatmessig var det jo ikke bra, men jeg følte jeg kom inn og fikk bidratt positivt, sier han og legger til at med full klaff så kunne han kanskje ha endt opp med tre scoringer.

– Men da hadde det jo vært helt perfekt, sier han.

Etter kampen vanket det også skryt fra assistenttrener Bjarte Lunde Aarsheim, som trakk frem 25-åringens bidrag som noe av det som hadde vært positivt i en kamp hvor mye foregikk i den andre enden av skalaen.

Kommer det første målet søndag?

Det gode innhoppet gir all grunn til å tro at det venter flere sjanser for pendleren, noe han selvsagt også håper selv.

– Nå når jeg viser at jeg kan være med å skape noe med å komme inn fra benken så regner jeg jo med at jeg får flere innhopp og at det gir meg flere minutter på banen, sier han.

Søndag er det Levanger som står på motsatt banehalvdel. Et lag som har slitt i lengre tider nå. Even Østensen er klar på at bare seier er godt nok og at tre poeng er det eneste som gjelder hvis Viking skal henge med i toppen.

– Vi kan ikke gå på så mange mer feilskjær nå, sier han.

– Og du er klar hvis du får muligheten på søndag?

– Ja. Veldig!

– Da får vi se ditt første mål?

– Ja, forhåpentligvis gjør vi det, sier han til slutt og takker for praten, før en velfortjent dusj og etter hvert ferja hjem til Tau venter.

170A3000
Foto: Sander Selsvik Jacobsen
Annonse fra Eliteserien: