Viking - Sandnes Ulf 2-2.

Tilbakeblikk: Viking på 16. mai

Viking og SR-Bank Arena er klare for 16. mai-fest, og vi gleder oss til å få besøk av nærmeste nabo Sandnes Ulf på fotballens nasjonaldag. Godt over 12 000 billetter er allerede solgt, og med et Viking som ligger på 2. plass og et Sandnes Ulf på 3. plass i Obos-ligaen, ligger alt til rette for en fantastisk kveld, dagen før dagen.

Som oppladning til det store slaget i Jåttåvågen, tar vi et kort og lettbeint tilbakeblikk på hvordan det har gått for De mørkeblå på 16. mai de siste 15 årene.

Først litt tall:

  • Siden 2003 har Viking hatt 11 hjemmekamper. Dette har resultert i 3 seire, 6 uavgjorte og 2 tap.

  • Totalt på alle 15 kampene har det blitt 5 seire, 8 uavgjorte og 2 tap.

  • De vanligste resultatene er: 1-1, (Aalesund (b) i 2003, Strømsgodset (h) i 2009 og Odd (h) i 2011) og 0-0(Sandefjord (b) i 2010, Hønefoss (h) i 2013 og Sogndal (h) i 2016)

  • Mest målrike kamp var mot Lyn i 2007, da ble det 4-2 til Viking.
    Hele 15 forskjellige spillere har stått for Vikings totalt20 scoringer. Martin Fillo er den som har scoret flest med sine 3 mål.

  • Høyeste publikumstall hjemme var mot Sandnes Ulf i 2014. Da kom hele 16 508 tilskuere.

Så ser vi litt nærmere på oppgjørene:

I 2003 dro Viking til Sunnmøre for å spille mot nyopprykka Aalesund. Det endte 1-1, i en kamp der verken motstander eller baneforhold imponerte Viking-spillerne. «Selv en elg ville hatt problemer her», sa Viking-keeper Frode Olsen til Aftenbladet etter kampen, og siktet til underlaget på Kråmyra, Aalesunds gamle bane. Mens Erik Nevland fortalte avisen at han håpet Aalesund rykket rett ned igjen. Tom Sanne sto for øvrig for Vikings mål.

Første 16. mai-kamp på Viking stadion var i 2004, da Odd kom på besøk. Som året før ble det uavgjort, denne gang 2-2. Vikings mål ble scoret av Peter Kopteff og Erik Nevland, mens to spillere vi også har sett i mørkeblått puttet for Odd, nemlig Ronny Deila og Christian Flindt Bjerg. Den gang var det også Bjarne Berntsen som ledet laget, men på tribunen satt det som snart skulle bli Vikings nye hovedtrener, Roy Hodgson.

Det ble bortekamp i 2005, da Viking måtte dra nordover til Trondheim for å møte Rosenborg. Men tro ikke at Viking stadion sto tom av den grunn. Rundt 3000 mennesker møtte opp for å se kampen på storskjerm, en som for anledningen var satt opp (dette var før de permanente storskjermene kom), og som oppvarming stilte blant andre Ingenting og Kjartan Salvesen opp for å sette stemningen. Da Viking attpåtil vant 2-0, ble det en perfekt 16. mai-feiring i Jåttåvågen.

Sandefjord var motstander i 2006. Viking vant 1-0 etter scoring av Toni Nhleko, men i bunn og grunn var det vår franske keeper, Anthony Basso, som reddet oss den kvelden.

Menneskevrimmel, knallblåe himmel – Jåttåvågen bruse, der e foballfest. Slik kunne man beskrive kampen mot Lyn i 2007. Publikumsrekord (16 448) og 4-2 seier gjorde at Uwe Rösler og co. kunne gå med hodene hevet i folketoget dagen etter. Målene ble scoret av Alexander Ødegaard, Nicolai Stockholm, Razak Pimpong og Søren Berg.

Senere samme år ble «Ein blåe dag», som er skrevet av Erling Forfang, fremført av Frode «Froddien» Rønli for aller første gang.

Det ble en intens avslutning på kampen i 2008. Viking hadde dratt til Molde og Aker stadion for å prøve å få med seg poeng, men ikke før det gjensto et drøyt kvarter kom det mål. Da kom det til gjengjeld scoringer i bøtter og spann, og like tett som regnbyger en hvilken som helst høstdag på Vestlandet.

Først scoret Molde-spiller Jose Mota etter 74 minutter, før Martin Fillo utliknet tre minutter senere. Da kampuret viste 83 minutter, sendte Andrius Velicka Viking i ledelsen. Men det tok kun to minutter før Jose Mota var på farten igjen og utliknet til 2-2. Martin Fillo, som var kampens store spiller, ville ha med seg alle poengene hjem, og da det var spilt 89 minutter dukket han opp og skjøt først en gang, rett i en Molde-spiller, så en gang til, rett i mål. Dermed ble det Vikings fjerde 16. mai-seier på rad, i en kamp trener Uwe Rösler for øvrig ble utvist etter å ha løpt ut på banen da Magne Hoseth og Nicolai Stockholm kranglet.

Martin Fillo ble nok en gang viktig for Viking da Strømsgodset kom til Stavanger og tok med seg et poeng i 2009. Fillo scoret Vikings mål, men gjestene kom tilbake 20 minutt før slutt og scoret ved Marcus Pedersen. I pausen ble Veton Berisha presentert som ny Viking-spiller, noe som jo viste seg å være en god signering.

Sandefjord var vertskap i 2010. Kampen endte 0-0, mer er det egentlig ikke å si.

Odd kom på besøk igjen i 2011, i en kamp som var preget av et ineffektivt Viking-lag. Målsniken Frode Johnsen sendte telemarkingene i ledelsen foran litt over 11 000 tilskuere, mens Valon Berisha utlignet på et innlegg som gikk rett i mål. Dagens Sandnes Ulf-trener, Bengt Sæternes, spilte hele kampen for Viking.

I 2012 kom noe så sjeldent som et tap. Lillestrøm var gjester, og snek med seg alle poengene i en kamp Viking i stor grad dominerte. Björn Bergmann Sigurdarson scoret begge LSKs mål, og var den store forskjellen på lagene. Islendingen viste hvilken klassespiller han var, og to måneder etter, på dagen, signerte han for den engelske klubben Wolverhampton.

Viking – Hønefoss 0-0. Gjesp! Vi hopper videre.

Morgendagens motstander Sandnes Ulf, tok også i 2014 den relativt korte veien ned til Jåttåvågen. 16 508 tilskuere møtte opp, og ny publikumsrekord ble satt. Den gang gikk det så som så for Viking, og de lysblå tok ledelsen både 1-0 og 2-0. Men så dukket en kjent og kjær jærbu opp. Vidar Nisja, som nå er Sandnes Ulf-spiller, puttet to ganger, og reddet med det et poeng for De mørkeblå. Vikings Zymer Bytyqi satt på benken for Sandnes Ulf. Året etter skulle han bli sentral – for Viking.

IK Start tok turen opp fra Kristiansand, og sørget for nok et prestisjeoppgjør i 2015. Selv om Viking var det førende laget gjennom store deler av kampen, måtte publikum vente til det bare gjenstod to minutter før de kunne slippe jubelen løs. Den da 18 år gamle Zymer Bytyqi banket ballen i mål fra nær 25 meter, og sendte Viking stadion til himmels like før slutt.

Den tredje 0-0-kampen på 2010-tallet, kom i 2016. Sogndal var motstander i det som ble den siste 16. mai-kampen med Kjell Jonevret som trener. Et par saftige skudd fra gjestene var det nærmeste publikum kom å få se scoring. Viking på sin side hadde nok tankene i 17. mai-toget denne kvelden, og holdt seg et godt stykke unna gjestenes mål gjennom hele kampen.

I fjor ble det tap mot en av årets utfordrere i kampen om opprykk, Aalesund. Selv om Viking tok ledelsen tidlig, etter et selvmål, ble det til slutt 2-1 til laget fra jugendbyen, foran 8431 tilskuere. La oss håpe revansjen kommer i det vi snyter dem for førsteplassen i årets Obos-liga.

Det var en kjapp tur gjennom de siste 15 årene, og nå er det altså nok en gang 16. mai, fotballens nasjonaldag. Vi er klare, er dere?

Andre kilder: Aftenbladets arkiv og altomfotball.no

Annonse fra Eliteserien: