Viking - Lillestrøm. André Daielsen og Tommy Høiland med skumle planer for frisparket. Foto: Tore Fjermestad

Tre poeng alt som betyr noe i Aalesund

Klare meldinger og mer modenhet på feltet. Nye Viking begynner virkelig å ta form.

Det suser i tacklingene denne fredagen på Gausel-banen. På sidelinjen blir det bemerket fra RAs utsendte at nivået har blitt høyere og høyere den siste måneden, og det er vanskelig å være uenig.

Siden kampen i Ålesund spilles på kunstgress er øktene flyttet fra Viking Stadion, og det er tydelig at alle ønsker å være en del av Ians førsteellever søndag. En av disse er mannen som utliknet mot Lillestrøm forrige helg.

- Det viktigste er tre poeng, men det er også svært kjekt å score mål, sier Tommy Høiland til oss.Spissen er fullstendig klar på at den viktigste tingen for ham er laget, ikke egen personlig ære.

På dette stadiet av sesongen kommer kampene ofte tett for de som er med i flere konkurranser. For Aalesund sin del er det enda tettere enn vanlig, da de ble nødt til å spille sin cupkamp en dag forskyvet. Dette har Tommy lagt merke til.

-Vi må prøve å utnytte det, vi skal være friskere i beina enn det Ålesund er, sier han om strabasene til laget fra Jugendbyen i uka som var.

Økt kvalitet av mange årsaker

Med tilskuddene av Andreas Nordvik, Fredrik Torsteinsbø, Sime Gregov, José Cruz og Ross Jenkins i tillegg til Tommy selv har snittalder og erfaring økt med noen år. Dette viser igjen. Det var hele tiden intensjonen for dette overgangsvinduet å få flere spillere mellom 23 og 29.

Nivået på treningene har økt tilsvarende i takt med at nye spillere har kommet inn, og trener Ian Burchnall er storfornøyd med det han får se.

- Det blir bedre og bedre for hver økt. Laget er mer samspilt, og tempoet øker, sier briten. Han gjør klar viktigheten av å ha spillere som har vært i liknende situasjoner før, og som har den nødvendige erfaringen.

Tommy på sin side tilskriver den økte kvaliteten på treningen til noe annet viktig. Det er heldigvis ikke bare bredden som har blitt større, kvaliteten i spillergruppen fører til situasjoner som er nødvendige for at en klubb skal kunne komme seg fremover.

- Det er naturlig med såpass mange nye spillere som ønsker å vise seg frem, og konkurransen i gruppen er sterk, sier Tommy. Videre legger han til at nettopp denne konkurransen gjør at alle spillerne i gruppa er på tå hev, fordi de vet at han som sitter på benken fort kan erstatte en i førsteelleveren om det ikke blir produsert bra nok.

Når vi nå har fått inn Sime Gregov, José Cruz og Ross Jenkins har vi også fått inn spillere som har en annen fotballkultur. Med andre inspirasjoner enn de vi er vant med i Norge.

-Det at Ross, Sime og José kommer med nye impulser til gruppen er gull verd for oss, sier Ian. Det er til hjelp både for de rutinerte og de yngre i gruppen, og briten er i likhet med Tommy glad for å se konkurransen og hvordan spillerne har tatt imot dette.

Aalesund i sikte

Søndagens motstander er Aalesund, som absolutt ikke skal tas lett på. De har en av landets beste spisser i Mustafa Abdellaoue, i tillegg til tidligere Viking-spiller Bjørn Helge Riise.

Derfor holder Tommy kortene tett til brystet når han blir spurt om det er noe spesielt de mørkeblå har trent på denne uken.

-Det vi har øvd på får vi holde hemmelig, slik at vi kan få vist det frem på søndag, flirer en luren Tommy. Han vil ikke røpe noe til oss, og vil helst at Aalesund skal bli overrasket over hva vi kan bringe til bordet.

Aalesund er et av mange lag i Norge som spiller på kunstgress. Sist gang vi var på kunstgress var borte mot Odd, og det endte med seier etter storspill av Samuel Adegbenro.

- Jeg har ikke noe problem med kunstgress, vi kan spille bra fotball på det og det har gått greit å trene på Gausel hele uken, sier Ian.

Briten synes det har vært kjekt å kunne komme seg vekk fra naturgresset denne uken, pga de heller store klimatiske utfordringene vi har møtt som har gjort at det rett og slett har vært umulig å spille på treningsbanen ved Jåttå.

I motsetning til forrige motstander er ikke Aalesund et lag som ligger lavt og venter på at andre skal angripe. De har sterke offensive spillere, og det gjør at de går inn til kamper med en positiv innstilling.

- De spiller offensivt, og det kan etterlate rom som vi kan benytte oss av, sier Ian. Han berømmer oransjetrøyene for deres måte å spille fotball på, men er samtidig opptatt av at dette kan gi oss flere muligheter enn vanlig.

I likhet med Tommy peker han på at de kanskje kan være litt trøtte etter cupkampen i midtuken.

-Jeg håper vi kan utnytte at de har den ekstra cupkampen i beina i tillegg, og kontrollere det ut ifra det perspektivet, avslutter vår engelske trener.

Kampen mot Aalesunds FK spilles søndag klokken 18:00, og kan ses på Eurosport Player 1. Vår neste hjemmekamp er mot Brann søndag 20. august, og siden fotball er best på stadion kan du kjøpe billetter til Vestlandsderbyet her.

Annonse: