Spanjolen og kroaten

Det nye stopperparet i Viking kan fort vise seg å være José Manuel Cruz og Sime Gregov. Begge er klare for å gjøre jobben i høstværet på Viking Stadion.

Vi møter Sime og José i forbindelse med fotograferingen i sine nye mørkeblå klær. Det er ikke til å komme utenom, de tar seg godt ut i dem, og det er to høyreiste stoppere vi tar en prat med.

-Jeg synes det er kjempekjekt å være her, sier Sime til oss. Han omtaler seg selv som svært heldig som får lov til å bidra til Viking, og har kun positive ting å si om sin opplevelse i Stavanger så langt.

Kroaten var den første som ankom klubben av disse to, og har fått trent mye med sine nye lagkamerater. Han har hatt en kort ferie hjemme i Kroatia, men var en av de første som kom tilbake for å få trent mer. Han hadde en solid opptreden hjemme mot Vindbjart.

-Jeg synes det var en veldig bra kamp, og jeg følte at samarbeidet med Rasmus gikk strålende, fortsetter Sime om kampen på søndag. Der tapte han knapt nok en duell, men han er samtidig klar over at det ikke blir en lett oppgave mot Lillestrøm.

José fra Cordoba

Nordmenn flest forbinder Segunda Divison B med en viss Martin Ødegaard. Det er der Jose Manuel Cruz har oppholdt seg de siste årene, og hans siste arbeidsgiver var Racing Ferrol.

Det er ikke alltid like lett å ha oversikten over de forskjellige ligaene, og da er Petter Veland en bra mann å ty til. Petter er Norges fremste ekspert på spansk fotball. Selv om selv han ikke har sett José Cruz spille har han likevel mye på hjertet når det gjelder kvaliteten en kan finne i Segunda Division B.

-Det varier rett nok mye, det er fire avdelinger med ca. 20-25 spillere i hver tropp, men kan si at en spiller med 171 kamper i Segunda Division B skal gå rett inn og forsterke Viking om han passer inn i spillestil og miljø, sier Veland. Han understreker at han gjør vurderingen på generelt grunnlag.

Når vi snakker med José i gangene på Viking Stadion er det tydelig at han er glad for å være i norsk fotball.

- Jeg er litt rusten fremdeles, det har vært to måneder siden jeg spilte, men jeg blir bedre for hver gang og jeg føler meg ekstremt velkommen i byen, sier José. Han er full av gode ord om måten han har blitt tatt imot på i klubben.

Forrige sesong spilte han 36 kamper for Racing Ferrol. Selv om det har blitt noen måneder siden forrige kamp er han klar på at han har mye å bidra med.

-Jeg er en spillende stopper, og det er noe jeg tror klubben vil nyte godt av, sier den blide spanjolen.

Forskjellige kulturer

Spillerne kommer fra særdeles forskjellige fotballkulturer kontra måten vi gjør det på i Norge. José er kjapp til å peke på kanskje den mest merkbare.

-Det er en god del mer fysisk her, og vi får ikke fullt så mye tid på ballen, sier mannen fra Cordoba. Det ser han på som både positivt og negativt, men han er klar på at det ikke skal bli noe problem å tilpasse seg de nye tilstandene han nå møter.

Flere vil nok tenke på en spiller som Slaven Bilic når de tenker på kroatiske stoppere, og den typen går over lik for å vinne fotballkamper.

Sime har selv sagt til oss når han kom hit at han spilte med hjertet utpå drakten, og i den situasjonen vi er i blir det tvingende nødvendig. Når vi møter et lag som Lillestrøm er det ekstra viktig at vi ikke blir gutter mot menn.

-Det mentale blir veldig viktig for oss i en slik kamp, mener Sime. Han og José er på vei til videomøte for å lære mer om Lillestrøm, og begge medgir at de ikke vet stort mer om Arne Erlandsens menn enn det at de har en fysisk spillestil.

Annonse: