Viking - Ham Kam. Tommy Høiland med innlegg.  Foto: Tore Fjermestad

Før kampen: Strømmen

HamKam ble slått 2-0 på søndag, og med det endte vi opp med seks av seks poeng forrige uke. Nå er det duket for vårsesongens siste kamp, og vi vender blikket mot Strømmen.

Forrige gang Viking dro til Strømmen stadion for å spille seriekamp var i den begredelige 86-sesongen. Den gang spilte begge lag på øverste nivå, men Viking var det etablerte, erfarne laget fra det som den gang het 1. divisjon, mens Strømmen var nyopprykket. Nå er bordet snudd, og det er Strømmen som er det etablerte, erfarne OBOS-liga-laget, mens Viking nylig rykket ned. Forøvrig endte oppgjøret den gang 0-0. Og stort mer er det ikke å nevne fra den kampen.

Strømmen er en klubb som får mye ut av lite, og som har fungert som mellomstasjon for mange spillere de siste årene. Siden de ikke har muligheten til å tilby spillere store lønninger, bruker de heller spilletid og muligheten for å utvikle seg, som lokkemiddel.

De siste årene har klubbene levert flere spillere til Eliteserien, som for eksempel Steinar Ryen Strømnes (Stabæk), Aleksander Melgavis Andreassen (LSK) og Simon Edmund Thomas (Bodø/Glimt), og de har bygd seg opp et godt rykte som en klubb som virkelig hjelper spillere til å ta steget videre.

Men det betyr ikke at det bare er unge «up and coming»-typer i dette Strømmen-laget. Bak i forsvaret finner vi for eksempel Pål Steffen Andresen, 36-åringen som har en årrekke bak seg i Lillestrøm, og den 29-årige kapteinen Kristian Jahr, som er inne i sin femte sesong på Strømmen. Nok av rutine på stopperplass, altså.

Laget trenes av tidligere HamKam-spiller Espen Olsen, som er inne i sitt fjerde år som hovedtrener. Klubbens filosofi er at de ønsker å holde ballen i laget, spille seg ut bakfra og stå høyt i banen så ofte som mulig, da de finner dette mest utviklende.

En som kjenner Strømmen godt, er Madiou Konate. Han er nå trener for Vikings G13- og G14-lag, men var i Strømmen fra 2014 til 2017, hvor han i tillegg til å være spiller også var trener for aldersbestemte lag. Konate vet derfor godt hva som venter Viking på søndag.

– Typisk høstlage, sier han, og utdyper:

– Litt ustabile prestasjoner har gjort at de har slitt. Kan være Eliteserie-standard en kamp, og så slite vesentlig neste. Slik har det vært i flere år, sier senegaleseren, som nevner Emil Sildnes som en Viking må passe seg for.

– Rask, smart og god én mot én, slik beskriver Konate spilleren som i 2014 brakk leggen og så ble utsatt for en legetabbe på sykehuset, noe som førte til at han nesten måtte legge opp. 25-åringen Sildnes har så langt i år spilt alle seriekampene, og står med fire mål og tre målgivende.

En annen spiller å se opp for er lagets toppscorer, Sindre Mauritz-Hansen. Etter å ha bøttet inn mål i 3. divisjon for Asker, tok Mauritz-Hansen turen til Stabæk i fjor. Der fungerte det ikke helt, og turen har nå gått videre til Strømmen på lån, hvor han håper å få fart på karrieren igjen.

Toppscorere Strømmen:
Sindre Mauritz-Hansen – 6
Martin Wilhelmsen Trøen og Emil Sildnes – 4
Petter Mathias Olsen og Andreas Dieserud – 2
Toppscorere Viking:

Tommy Høiland – 8
Zlatko Tripic - 6
Fredrik Torsteinbø – 4

Konate beskriver også Strømmen som en klubb hvor alle er velkommen. En stor familie som jobber hardt sammen, og som gir dem som ønsker en sjanse. Et sterkt samhold som gjør at de fortsatt er i OBOS-ligaen.

Og i OBOS-ligaen har Strømmen nå vært siden 2011. Etter å ha slitt i bunn de første sesongene, hevet de seg og havnet midt på tabellen i 2015 og 2016. I fjor endte de på 11. plass. Til nå i år har de slitt litt i motbakke, og for øyeblikket ligger de på kvalifiseringsplass med 13 poeng. Derfor er det en meget viktig kamp også for hjemmelaget på søndag.

Ingen Strømmen-spillere er ute med karantene, men både Leo Østigård og Julian Ryerson, som begge pådro seg sitt fjerde gule kort mot HamKam, står over for Viking. Zlatko Tripic og Zymer Bytyqi blir heller ikke å finne i troppen, da begge to sliter med skader.

Kortstokken Strømmen:

Mathias Blårud – 2 gule + 1 rødt
Pål Steffen Andresen og Øystein Vestvatn – 3 gule
Petter Mathias Olsen, Sindre Mauritz-Hansen og Kristian Jahr – 2

Kortstokken Viking:

Julian Ryerson og Leo Østigård – 4 gule
5 spillere med 2 gule
10 spillere med 1 gult

Mens Strømmen har tre seire og fire tap på hjemmebane, har vi tre seire, tre tap og én uavgjort på bortebane. Sesongen startet bra med tre poeng borte mot både Kongsvinger, Tromsdalen og Ull/Kisa, men etter seieren på Jessheim har poengfangsten vært dårlig på utebane.

Selv om det begynner å bli en stund siden vi har kjent på følelsen av å vinne på fremmed (kunst)gress, er vi likevel for fullt med i opprykkskampen. Seier mot Strømmen kan, med litt hjelp fra andre, ta oss helt opp i ryggen på Aalesund, noe som betyr at vi med litt "stang inn" kan ta ferie på direkte opprykksplass. Men først må vi slå av Strømmen.

Selv om lagets prestasjoner har vært noe ustabile på bortebane, kan ikke det samme sies om supporternes. Våre trofaste har levert stabilt og vært tilstede på vær bidige bortekamp, noe vi setter stor pris på og håper fortsetter. Får vi lignende tilstander på tribunen på søndag som mot Ull/Kisa, vil det utvilsomt være til stor hjelp for gutta.

For dere som har tenkt å ta turen finnes nyttig informasjon her:

Det er forøvrig meldt strålende sol.

Dere som ikke har mulighet til å dra, kan nyte kampen på Eurosport Norge. Avspark er klokken 15.00.

Annonse fra Obos-ligaen: