Viking - Rosenborg Foto: Tore Fjermestad

Blod, svette og tårer - Viking best tross tap

Viking har hatt en tøff start på sesongen, og hadde mye å bevise hjemme mot serieleder Rosenborg. Selv med en dårlig start var det et heltent Viking vi fikk se, men det ebbet ut med nytt tap.

Det har ikke gått som vi gjerne skulle ønsket de første tre serierundene. I kampen mot serieleder Rosenborg var det viktige poeng som stod på spill, og kampen startet på verst tenkelig vis. Og selv om Viking var det klart beste laget i andre omgang endte det igjen med tap. Likevel har vi utrolig mye vi kan være stolte av i kveld. 

RBK dødelig effektive

Det skjedde ikke mye de første syv minuttene, men Viking virket å ha koblet et lite grep på kampen. Som så ofte før er det da Rosenborg er farligst, og Mike Jensen sendte en lekker pasning i bakrommet. Der var Helland sterk, fikk med seg ballen på bra vis og satte den til side for en sjanseløs Iven Austbø etter ti spilte minutter av kampen.

Gjennomgangstonen denne sesongen for Viking har vært mye unøyaktighet i det siste leddet. Det påfølgende fem minuttene var atter et eksempel på dette. Det skulle ta 17 minutter før Viking fikk sin første halvsjanse, etter en kontring førte til corner. Kristoffer Haugen satte hodet til på hjørnesparket, og headet en drøy meter utenfor. 

De neste ti minuttene var preget av stillingskrig. Ingen av lagene skapte de helt store sjansene, det var mye frem og tilbake på midten av banen, og vi slet med å komme oss forbi det bakre leddet til Rosenborg. Midtbanen, spesielt representert ved Julian Ryerson, kjempet hardt og gjorde sitt beste for å komme tett oppi trønderne. Dette resulterte i et par billlige frispark imot, men heldigvis var disse i ufarlige posisjoner. Det resulterte også i et billig gult kort for gjentatte forseelser etter 36 minutter. 

Etter 34 minutter kom vi endelig til en god mulighet igjen. Desverre traff Kwesi Appiah litt feil, og satte ballen et par meter over mål. Etter 38 minutter hadde Kwesi igjen et lurt løp, og ballen endte hos den returnerende Samuel. Det skuddet gikk et par meter utenfor.

På dette tidspunktet hadde det begynt å bre seg en viss frustrasjon mot dommeren, som følge av at de fleste 50/50-situasjonene gikk i favør trønderne.  Rette eller galt, dette var ikke populært på Viking Stadion hverken blant spillere eller publikum.

Når dommer Lundby blåste for pause var det etter en jevnspilt første omgang, der Viking var godt med på notene og tidvis det beste laget. Desverre skapte vi ikke nok sjanser.

Kjempet som ekte vikinger

Andre omgang ble innledet med hardt spill fra Viking igjen. André Danielsen tacklet Mike Jensen i overkant tøft, i det minste ifølge dansken, og Danielsen fikk virkelig høre det fra en småamper drenge. Og etter 52 minutter skapte vi en endelig en sttor sjanse, da Appiah kom ikke ga opp på en lang ball. Han headet den rett over i duell med RBKs keeper André Hansen. 

Mike Jensen på sin side var fremdeles ikke i sin beste modus, og pådro seg et gult kort for en overdreven hard tackling på Appiah. Jensen fortsatte å kjefte og smelle, mens Viking på sin side fokuserte på fotballen.

Vi hadde et klart overtak det første kvarteret av andre omgang, selv om vi ikke omsatte spillemessig dominans til et mål. Laget var fullt av innsats, og ga supporterne det de kom for å se, et lag som aldri gir opp og kjemper for hverandre. 

Etter 60 minutter kom Viking til enda en stor mulighet. Ryerson forserte fint på høyrekanten, og slo et knallhardt innlegg til Appiah. Appiah headet knallhardt mot mål, men André Hansen i RBK-buret reddet mesterlig. Et par minutter senere kom Samuel til en heading, men den ble desverre for løs og det var enkelt arbeid for Hansen. 

De neste ti minuttene ble det ikke skapt mange sjanser, men det var tydelig at Viking hadde overtaket på RBK. Ryerson var høyt og lavt, og Julian viser virkelig hva det vil si å være en Viking. Selv på gult kort ga han ikke fra seg en cm på Viking-matta uten kamp.

Hele stadion trodde Kwesi hadde utliknet etter 81 minutter, men linjemannen var oppe med flagget. På reprisen kunne det virke noe tvilsomt. Det var innbytter Stian Michaelsen som skapte muligheten med et knallhardt skudd som RBK-keeperen måtte gi retur på. Viking hadde i aller høyeste grad fortjent utlikning på dette tidspunktet, og stemningen på Viking Stadion tenderte til å være elektrisk. Supporterne var virkelig spillernes tolvte mann. 

I det 88. minutt fikk vi se et stolpetreff på heading fra Bringaker. Haugen la inn, Bringaker headet, men desverre gikk den via Hansen og i stolpen. Dette var rett og slett en av de dagene for Viking. Vi var fullt på høyde med Norges beste lag, men det ville seg rett og slett ikke. Det er mye vi kan ta med oss fra denne kampen, og om vi holder denne standarden de kommende ukene vil det være mye å glede seg til. Selv med en dårlig start på sesongen. 

Det var et stolt Stavanger-publikum som ga Viking stående applaus når laget gikk av banen. 

Kampfakta:

Viking 0 - 1 Rosenborg

Sted/dato: Viking Stadion, 17.04.2017

Tilskuertall: 6804 

Dommer: Martin Lundby (Bøverbru IL)

Målscorere:

Helland (RBK) 9' 

Gule kort:

Ryerson (VIK) 36'

Bendtner (RBK) 45'

Jensen (RBK) 52'

Reginiussen (RBK) 78'

Haugen (VIK) 84'

Lagoppstillinger:

Viking (4-2-3-1): Iven Austbø - Claes Kronberg, Michael Ledger, Karol Mets, Kristoffer Haugen - Julian Ryerson, Andre Danielsen - Zymer Bytyqi (Bringaker 82), Steffen Ernemann, Samuel Adegbenro (Michaelsen 76') - Kwesi Appiah


Benken: Amund Wichne, Michael Haukås, Stian Michalsen, Robin Shroot, Patrick Pedersen, Mathias Bringaker, Rasmus Martinsen

Rosenborg (4-3-3): André Hansen - Vegar Eggen Hedenstad, Tore Reginiussen, Jørgen Skjelvik, Alex Gerschbach - Milan Jevtovic (Vilhjálmsson 66'), Nicklas Bendtner, Pål André Helland


Benken: Arild Østbø, Jacob Rasmussen, Matthías Vilhjálmsson, Johan Lædre Bjørdal, Marius Lundemo, Mushaga Bakenga, Erlend Dahl Reitan

Annonse fra Obos-ligaen: